Aktuale

“Mbretëresha Teuta” ka mbajtur një memorial dhe koncert me rastin e 100-vjetorit të lindjes së Maria Krajës.

Në organizimin e Klubit të Grave Shqiptare të Kroacisë, "mbretresha Teuta", më 14. dhjetor 2012, në opusin e zbulimit të grave të famshme shqiptare, në Bibliotekën e qytetit të Zagrebit, Bogdan Ogrizovic, eshte organizuar dhe drejtuar nga presidentja shoqates Shenida Bilalli, me mbështetjen. i Ambasadës së Shqipërisë dhe Ambasadës së Kosovës në Kroaci, Këshilli për Pakicat Kombëtare në Republikën Kroate dhe revista për dhe familjen dhe gra "Iliria"-, me një koncert, kujtimi i këngëtares shqiptare me famë botërore, Marija Kraja, u shënua me titullin “100 vjet nga lindja e Marija Krajës”.

Femrat e famshme shqiptare

Revista “Iliria” dhe shoqata Mbretresha Teuta- Klubi i grave shqiptare në Kroaci,  prej njëzet vitesh, Janë  të parat dhe të vetmet që kanë nxjerrë në pah femrat shqiptare të shquara përgjatë historisë, që nga mbretëresha Teuta, një nga femrat e para, sundimtarë dhe mbretresha në histori te ilirve , dhe pasardhës të shqiptarëve deri në arritjet bashkëkohore si doktoratura e Elenës Gjika, e cila ishte e para grua në botë që mori doktoraturën në shkencat shoqërore.

Shqipëria falënderoi Kroacinë për mbështetjen e anëtarësimit në Bashkimin Evropian

Ministri i Punëve të Jashtme të Shqipërisë, Igli Hasani, ishte ne vizite zyrtare në Zagreb, falënderoi Kroacinë për mbështetjen e dhënë ndaj ekipit shqiptar përgjegjës për anëtarësimin në Bashkimin Evropian. "Kroacia është treguesi më i mirë se anëtarësimi në Union është fitimprurës dhe se ne duhet të punojmë në atë rrugë. Modeli juaj është shembull dhe udhërrëfyes për ne për të zbatuar atë që keni zbatuar gjatë përpjekjeve tuaja për anëtarësim në BE", tha ministri Hasan

“Republika e Kosovës është miqësore me Kroacinë, do të kemi qëllime të përbashkëta, integrimin e Kosovës në NATO, do e mbështesim Kosovën si dhe popullin tonë që jeton në Kosovë”, ka thënë ai.

Në Paris u miratua Raporti për anëtarësimin e Kosovës në Këshillin e Evropës

Në Paris u miratua Raporti për anëtarësimin e Kosovës në Këshillin e Evrop Ky opinion rekomandon anëtarësimin e Kosovës në Këshillin e Evropës pa asnjë parakusht shtesë. Asnjë nga zotimet që duhet t’i marrë përsipër Kosova nuk kërkohet të realizohen para anëtarësimit. Madje në pikën 11 thuhet se zotimi duhet të adresohet pas anëtarësimit. Të gjitha propozimet që të vendosen parakushte të reja janë refuzuar nga shumica e anëtarëve të Komitetit, gjë që tregon se Kosova duhet të bëhet anëtare në maj të këtij viti. Opinioni kërkon largimin e fusnotës nga denominimi i Kosovës, fusnotë e cila është përdorur që nga viti 2008 në çdo raport dhe komunikim mbi dhe me Kosovën. Gjithashtu, rekomandohet që Kosova të ftohet si shtet (state), sipas nenit 4 të Statutit të KiE, dhe jo si vend (country), sipas nenit 5. Suksesi i sotëm hapë rrugën për votimin e opinionit në sesionin e Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës, i cili do të mbahet në Strasburg në javën e 15 prillit. Pas votimit të suksesshëm aty, opinioni do t’i dërgohet Komitetit të Ministrave të cilët duhet të votojnë për anëtarësimin e Kosovës në ministerialin e radhës që do të mbahet në maj të këtij viti.

Kosova një hap më afër anëtarësimit në Këshillin e Evropës

Dvije trećine članova Ministarskog odbora glasalo je za članstvo Kosova. Ministarski odbor Vijeća sada je poslao zahtjev Kosova za članstvo na raspravu i glasovanje Općoj skupštini Vijeća Europe.

TIBOR VARGA KRYETARI I KËSHILLIT PËR PAKICAT KOMBËTARE TË RK : Ligji kushtetues i Kroacisë rezultoi të jetë më cilësor, krahasuar me vendet e...

INTERVISTË EKSKLUZIVE Intervista u realizua nga: Shenida BilalliRevista “Iliria” intervistoi kryetarin e ri të Këshillit për Pakicat Kombëtare, z. Tibor Varga,në të cilën shpalosi misionin...

Andronika Arianiti-Komnena , (1428-1506) fisnike arbërore, e bija e princit të famshëm Gjergj Arianiti dhe bashkëshortja e Skënderbeut.

U lind në Kaninë, më 1428. Viti i lindjes së saj del nga shumë të dhëna të historianëve të ndryshëm, të cilët thonë se ajo ka qenë 23 vjeç, kur u martua me Skënderbeun. Martesa u bë në vitin 1451; Skënderbeu ishte sa dyfishi i saj në moshë, 46 vjeç. Andronikës i thërrisnin edhe Donika. Ishte vajza e madhe e Gjergj Arianitit dhe Maria Muzakës. I ati ishte martuar dy herë.Me bashkëshorten e parë, Maria Muzakën, pati gjashtë vajza: Donikën, Gojsavën, Helenën, Dhespinën, Komitën dhe Angjelinën. Pas vdekjes së Marias, lidhi kurorë me aristokraten napoletane Pietrina Franco, me të cilën pati tetë fëmijë. Ndër ta mund të përmendim vajzat: Maria, Teodora, Katerina e Mara si edhe djemtë: Thoma, Kostandin dhe Arianit, pra gjithsej pati 14 fëmijë. Andronika ishte e para e të gjithëve. U martua me Skënderbeun më 23 prill 1451; dasma në Kaninë zgjati tri ditë, 21-23 prill. Për dasmën e këtij çifti të shquar të Arbërisë ka gojëdhëna, vargje popullore, të dhëna historike. Thonë se Skënderbeu erdhi me 500 kalorës. Kënga dhe vallja buçiti dhe kalaja e Kaninës llamburiti nga pishat dhe fenerët e shumtë. Aty u bë shkëmbimi i unazave.

Ministri i Mbrojtjes RK, Ivan Anushiç u takuar në Zagreb me ministrin shqiptar të Mbrojtjes Nik Peleshi.

Zëvendëskryeministri dhe ministri i Mbrojtjes, Ivan Anushiç është takuar në Zagreb me ministrin shqiptar të Mbrojtjes Nik Peleshi. Kroacia dhe Shqipëria janë tradicionalisht vende mike dhe aleate Ministri i Mbrojtjes, Ivan Anushiq, me atë rast ka thënë se kanë biseduar për të gjitha situatat aktuale, që sigurisht është situata e sigurisë në Evropën Juglindore. “Situata e sigurisë në Evropën Juglindore nuk është e kënaqshme”, tha ministri Anushiç dhe theksoi se Kroacia dhe Shqipëria janë tradicionalisht vende mike dhe aleate që kanë rënë dakord për qëndrimet për çështjet e politikës së jashtme nga Ukraina në Evropën Juglindore. “Ramë dakord për bashkëpunim në të ardhmen që do të forcohet për bashkëpunim më specifik mes ministrive të mbrojtjes”, tha ai dhe shtoi se kanë nënshkruar një Memorandum mirëkuptimi. Situatë e cila nuk është aspak e kënaqshme në aspektin e sigurisë dhe që kërkon aktivitete të caktuara, kështu që ne sot e nënshkruam Memorandumin e Marrëveshjes”, tha Anushiq. Ai theksoi se Kroacia dhe Shqipëria janë tradicionalisht vende mike dhe aleate që kanë rënë dakord për qëndrimet për çështjet e politikës së jashtme nga Ukraina në Evropën Juglindore.

Shëndeti i mirë është një dhuratë që nuk ka çmim

Shëndeti është gjëja më e çmuar që ka njeriu. Shumica e njerëzve e kuptojnë vlerën e shëndetit vetëm kur e humbasin atë dhe krejt...