Kosovë

Femrat e famshme shqiptare

Revista “Iliria” dhe shoqata Mbretresha Teuta- Klubi i grave shqiptare në Kroaci,  prej njëzet vitesh, Janë  të parat dhe të vetmet që kanë nxjerrë në pah femrat shqiptare të shquara përgjatë historisë, që nga mbretëresha Teuta, një nga femrat e para, sundimtarë dhe mbretresha në histori te ilirve , dhe pasardhës të shqiptarëve deri në arritjet bashkëkohore si doktoratura e Elenës Gjika, e cila ishte e para grua në botë që mori doktoraturën në shkencat shoqërore.

Në Paris u miratua Raporti për anëtarësimin e Kosovës në Këshillin e Evropës

Në Paris u miratua Raporti për anëtarësimin e Kosovës në Këshillin e Evrop Ky opinion rekomandon anëtarësimin e Kosovës në Këshillin e Evropës pa asnjë parakusht shtesë. Asnjë nga zotimet që duhet t’i marrë përsipër Kosova nuk kërkohet të realizohen para anëtarësimit. Madje në pikën 11 thuhet se zotimi duhet të adresohet pas anëtarësimit. Të gjitha propozimet që të vendosen parakushte të reja janë refuzuar nga shumica e anëtarëve të Komitetit, gjë që tregon se Kosova duhet të bëhet anëtare në maj të këtij viti. Opinioni kërkon largimin e fusnotës nga denominimi i Kosovës, fusnotë e cila është përdorur që nga viti 2008 në çdo raport dhe komunikim mbi dhe me Kosovën. Gjithashtu, rekomandohet që Kosova të ftohet si shtet (state), sipas nenit 4 të Statutit të KiE, dhe jo si vend (country), sipas nenit 5. Suksesi i sotëm hapë rrugën për votimin e opinionit në sesionin e Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës, i cili do të mbahet në Strasburg në javën e 15 prillit. Pas votimit të suksesshëm aty, opinioni do t’i dërgohet Komitetit të Ministrave të cilët duhet të votojnë për anëtarësimin e Kosovës në ministerialin e radhës që do të mbahet në maj të këtij viti.

Kosova një hap më afër anëtarësimit në Këshillin e Evropës

Dvije trećine članova Ministarskog odbora glasalo je za članstvo Kosova. Ministarski odbor Vijeća sada je poslao zahtjev Kosova za članstvo na raspravu i glasovanje Općoj skupštini Vijeća Europe.

DITA HISTORIKE: MË NË FUND JANË HEQUR VIZAT PËR KOSOVARËT PËR TË HYRNË BE..!

Të hënën, më 1 janar 2024, kosovarët në fund përshëndetën heqjen e regjimit të vizave dhe festuan me shumë gëzim lirinë e lëvizjes jashtë vendit të tyre. Qytetarët e Kosovës e kanë përjetuar ditën e parë të janarit si një “ditë historike”, sepse pas një kohe të gjatë Republika e Kosovës iu afrua Bashkimit Europian, por me një psherëtimë  ndaj Brukselit shprehën zemërimin e tyre për atë afatgjatë, vonesa dhe pritje për heqjen e regjimit të vizave për kosovarët.   Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani, duke i uruar qytetarët për liberalizimin e vizave, tha se viti 2024 fillon me “lirinë e lëvizjes që i është mohuar shumë gjatë dhe padrejtësisht”.

Presidentja e Kosovës gjatë qëndrimit në Zagreb u takua me presidentin kryeministrin te Kroacis dhe me përfaqësues të komunitetit shqiptar ne Kroaci

Presidentja e Kosovës gjatë qëndrimit në Kroaci u takua me presidentin kryeministrin dhe kryetarein e Parljanenit te Kroacis . Ne fund te vizites ne Zagreb...

Vjosa Osmani u takua me presidentin amerikan Joe Biden, i cili premtoi mbështetje të plotë për Kosovën

Vjosa Osmani u takua me presidentin amerikan Joe Biden, i cili premtoi mbështetje të plotë për Kosovën

Milanoviç bëri thirrje për njohjen e Kosovës.

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, sot u tall me thirrjen e Presidentit të Republikës së Kroacisë, Zoran Milanoviq, i cili kërkoi në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së të njihet pavarësia e Kosovës dhe kritikoi bashkësinë ndërkombëtare se nuk ka të njëjtat standarde për integritetin territorial të Serbisë. dhe Ukrainës.

Rajoni:

Rajoni: KOMISIONI PËR INTEGRIM EVROPIAN I KUVENDIT TË  REPUBLIKËS SË KOSOVËS VIZITOI PARLAMENTIN KROAT

PRESIDENTI I REPUBLIKËS SË KROATISË ZORAN MILANOVIQ:

" Serbia duhet të pranojë që Kosova është e pavarur,është çështje e përfunduar" Hina, 30 maj-svibanj. 2023 PRESIDENTI I REPUBLIKËS SË KROATISË ZORAN MILANOVIQ: " Serbia duhet të...

Presidenti Begaj në vizitë shtetërore në Kroaci takoj komunitetin shqipetar te Kroacise

Nga: Shenida Bilalli Presidenti i Republikës së Kroacisë, Zoran Milanoviq, tha në takimin me Presidentin e Republikës së Shqipërisë, Bajram Begaja. “Shqipëria duhet të ishte...