Pečena hasuda – očaravajući albanski kolač

01/06/2022
Autor: Iliria
Vrijeme: 3min
1057 pregleda

Pečena hasuda – očaravajući kolač pun ukusa

AgroWeb

fotografije: Flickr

Specijalitet koji se desetljećima pripremao u cijeloj Albaniji. U različitim područjima ima različita imena. Reshed, a drugdje nazivaju revani.

Sastojci:

200 g škroba

100 g maslaca

150 g šećera

šalica kave s mlijekom

600 ml vode

usitnjeni orasi, po želji

Priprema

U lonac ulijte pola količine potrebne za pripremu hasude. Dodajte rastopljeni šećer i maslac.

Stavite lonac na laganu vatru. Promiješajte  škrob s ostatkom vode u drugoj posudi.

Čim masa  počne ključati dodajemo malo otopljenog škroba, neprekidno miješajući masu. Miješajte dok se masa malo ne odvoji sa strana lonca. Na kraju, možete dodati nekoliko zdrobljenih orašastih plodova.

Premjestite masu iz lonca u posudu, ravnomjerno raspoređujući njenu površinu.

Prelijte mlijeko preko tijesta koji smo stavili u tavu i raširite po cijeloj površini.

Domaćice također koriste žumanjak pomiješan s mlijekom za oblaganje površine hasude.

Zatim stavite tavu u zagrijanu pećnicu na 200 C. Ostavite da se peče 40 minuta, dok površina ne postane zlatno crvena.

Hasude se  poslužuje hladna i savršeno se slaže s raznim svježim, ali i sušenim voćem. /AgroWeb.

Zahvaljujemo Savjetu za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske koji financira časopis "Iliria" 2005. - 2025.