Pečena buča i zašto je dobro jesti
Pečena bundeva smatra se kraljicom jesenskog jelovnika: niskokalorična, a istovremeno hranjiva, nježno djeluje na želudac.
Vitaminsko-mineralni sastav pečene bundeve
Bundeva sadrži mnogo vitamina, minerala i elemenata u tragovima potrebnih našem tijelu, koji su toliko potrebni za normalno funkcioniranje svih organa i sustava:
Vitamini:
• A – odgovoran je za normalan rast i razvoj;
• C – snažni antioksidans koji pomaže tijelu da apsorbira željezo;
• T je rijedak vitamin koji potiče razvoj mišića i održavanje težine;
• D, F, PP, T, E;
• Vitamini B skupine: B1 i B2.
Korisni set minerala uključuje: željezo, kalij, magnezij, kalcij, cink, mangan, kobalt, fosfor, bakar, natrij.
Voće sadrži folnu i nikotinsku kiselinu koja utječe na metabolizam, kao i selen koji je poznat po svojstvima zaštite od raka.
Sadrži i pektin i dijetalna vlakna koja su odgovorna za uklanjanje toksina iz tijela.
Bogati set vitamina i minerala koji su toliko potrebni i odrasloj i rastućem tijelu govori u prilog uključivanju pečene bundeve u prehranu djece.
Koliko kalorija ima pečena buča
Sadržaj kalorija bundeve iz pećnice nešto je veći u usporedbi s drugim metodama njezine toplinske obrade: nastoji se zgusnuti, ali u pečenom obliku smatra se jednim od najboljih prehrambenih proizvoda.
100 g pečene bundeve sadrži 27 kcal