Skulptori shqiptar i shekullit 15-të Andrei Alleshi kontriboi në trashëgiminë kulturore kroate

Trogir është qendra e Rivierës që ofron një përvojë të mrekullueshme të aseteve të saj të famshme kulturore nga shekujt e hershëm, veçanërisht nga Rilindja e Hershme dhe Gotika. Isshtë zbukuruar me rrugë të famshme, sheshe dhe shumë vepra të çmuara arti. Në fasadat e ndërtesave, statujat në gur dhe dru janë vepra të shumë mjeshtrave dhe arkitektëve si Radovan, Blaž Juraj Trogir, Andrea Alessi dhe Nikola Đovani Florentinac.

Gjurmë të thella në ndërtesat sakrale në shekullin e 15-të la arkitekti dhe skulptori i famshëm shqiptar Andrija Aleshi, i cili është arsyeja për këtë raport nga revista “Ilira” dhe vizita e tij në Trogir.

Andrej Alleshi – i njohur edhe si Andrea Alessi di Durazzo lindi në Lezhë, Shqipëri në 1425 – dhe vdiq në Split, rreth vitit 1505. Skulptori i famshëm është një nga artistët më të rëndësishëm të artit Kroat të shekullit XV. Ai krijoi një opus të pasur, i cili në disa vepra renditet në majën e kornizës evropiane të Gotik-Rilindjes kalimtare, pra shprehjes stilistike të Rilindjes.

Punimet e tij arkitektonike dhe skulpturore janë akoma përfaqësuese të Venedikut, Ankonës, Splitit, Shibenikut, Trogirit dhe Dubrovnikut, si dhe vepra që njihen nga stili dhe shpirti artistik i Andrej Alleshit.

Andrej fillimisht projektoi shumë katedrale në Dalmaci, ai gjithashtu punoi në ndërtimin e Katedrales Šibenik, ai është i njohur për motivin e frizit të një djali, medalionin e Shën Jeronimit dhe dy kishëzat e kësaj katedrale. Ai gjithashtu krijoi vepra arti në Pallatin e Splitit, Shtëpinë Monumentale të Split Venture, Shtëpinë e Tregtarëve në Ankona, Itali dhe Kapelën Cernotes Kolan në qytetin Rab.

Andrej Alleshi po vjen në Zadar

Në fillim të vitit 1435, ai erdhi në Zadar nga Shqipëria për të studiuar gurëgdhendje me mjeshtrat e famshëm të gurëve Mason nga Troja dhe Marko Aleshi. Pas 10 vitesh studimi të zanatit ku ai u tregua shumë i talentuar, Alleshi shkoi në Shibenik me ftesë të Juraj Matejev Dalmatinac si ndihmës në ndërtimin e Katedrales së St. Jakov në Shibenik, detaje të absidës së mesme.

Pavarësia dhe punëtori në Split

Pas tre vjet pune në Katedralen Alleshi, në 1448 ai u largua nga punëtoria e Shën Gjergjit dhe shkoi në Split si një mjeshtër i pavarur në ndërtimin e kishëzës së St. Catherine në Kishën Dominikane. Për shkak të vëllimit të madh të punës, ai filloi punëtorinë e tij dhe punoi në Pallatin Komunal në një dru me një bifore, i cili edhe sot lidh pallatin komunal me Pallatin Gorisino fqinj në formën e një ure.

Andrea Alexius Epirota – I famshëm në botë

Punimet e Andrej Alleshit si arkitekt dhe skulptor i shquar janë sot destinacioni i mijëra turistëve dhe dashamirëve të punëve të Rilindjes në bregdetin Dalmat në Kroaci, siç dëshmohet nga shumë ndërtesa sakrale në Trogir. Ai është krijuesi i portalit të famshëm Trogir, i cili është përfshirë në trashëgiminë artistike dhe kulturore botërore.

Operacioni Trogir i AndreJ Alleshit

Pjesa më domethënëse e veprës së Andrija Alleshit u realizua në Trogir, ku nga viti 1451 në 1457 ai punoi në pallatet e Peshkopit Torlon dhe fisnikut Coriolanus Cipicus. Sidoqoftë, Alleshi i realizoi arritjet e tij më domethënëse në Katedralen Trogir të St. Lawrence Ai ndërtoi një pagëzimore dhe më pas kishën e St. Ivan i Trogirit (Ursini). Këto vepra janë gjithashtu shumë domethënëse në kontekstin ndërkombëtar të zhvillimit të artit në të cilin Alleshi kapërcen frymën e gotikës së vonë dhe mesjetës dhe shumë herët zotëron fjalorin e Rilindjes së hershme.

Katedralja e St. Lawrence

Brenda kalasë Trogir është një margaritar i vërtetë, një qytet i vogël historik që tërheq vëmendjen me arkitekturën e tij, prandaj mijëra turistë vijnë për të parë bukuritë e katedrales së famshme dhe portalin Trogir të dizenjuar nga Andrej Alleshi. Në sheshin kryesor të Trogir ka një katedrale të ndërtuar midis shekujve 13 dhe 17, e cila ndërthur stilet romane, gotike, rilindase dhe barok. Kulla e kambanës është një shembull i krijimit arkitektonik të monumenteve me kalimin e kohës.

Alleshi kreu shumicën e punimeve të gurit përveç figurave në kamare dhe në relievin e kalorësve. Loggia dei Mercanti përfundoi në 1454 dhe është një nga kryeveprat e artit gotik të vonë.

Andrej Alleshi dhe Nikola Firentinac nënshkruan një kontratë për ndërtimin e kishëzës së St. Ivan i Trogirit

Alleshi bëri tetë nga nëntëmbëdhjetë gjuajtje, ndërsa pjesa tjetër u bë nga Nikola Firentinac. Skulpturat e Jeronimit, Gjon Pagëzorit dhe një shenjtori në kamare janë vepër e Andrew Alleshi. Statujat e kamareve u gdhendën midis viteve 1482 dhe 1559 ndërsa statujat e Lajmërimit në harkun hyrës të kishëzës u krijuan në fazën më të hershme të ndërtimit.

Statuja e Marisë është bërë nga Alleshi, dhe statuja e Engjëjve nga Nikola Firentinac. Sipas Radovan Ivançeviqit, kapela e St. Ivan i Trogir është “njësia më harmonike arkitekturore dhe skulpturore e brendshme që arti i Rilindjes së hershme ka arritur në Evropë”.

Shtypshkronja dhe emri Trogir Andreas Alexius Durrachinus Opifex Mccccxii

Në vitin 1460, Andrej Alleshi në Trogir iu dha detyra të bashkohej me hollin e harkuar të Katedrales së St. Lawrence shtoi një pagëzimore. Njëkohësisht me fillimin e ndërtimit të pagëzuesisë, Alleshi po punon gjithashtu për transformimin e sakristi katedrale. Pastaj ai shkruan emrin e tij në pjesën e brendshme të derës së pagëzorisë: ANDREAS ALEXIUS DURRACHINUS OPIFEX MCCCCXII.

Vëllimi i fontit është një katror i thjeshtë. Hyrja në pagëzimore është nga holli i katedrales, mbi të cilin është një reliev i karstit të Krishtit.

tenja. Konceptimi hapësinor i brendësisë u bë sipas konceptimit të Tempullit të Jupiterit në Pallatin e Dioklecianit.

Arkitekti i mirënjohur kroat Andrija Mutnjaković i tha revistës “Ilirija” se Aleshi vazhdon kështu strukturën identike arkitekturore të Katedrales Šibenik të Juraj Dalmatinac si identitetin origjinal të arkitekturës Dalmate.

Pagëzorja përmban tre vepra skulpturore të Andrija Alleshit

Relief i Pagëzimit të Krishtit në drekën sipër hyrjes, të Shën Jeronimit në faltën mbi altar dhe skulpturës së altarit të Gjon Pagëzorit. Relievi është një nga dokumentet më të rëndësishëm të skulpturës së hershme të Rilindjes në Dalmaci. Sipas Andrija Mutnjaković, Andrija Alleshi krijoi me shkronjën e tij të pagëzimit veprën e parë të Rilindjes në Kroaci në të njëjtën kohë kur Rilindja filloi të formohej në Itali dhe disa dekada para se të shfaqej në vendet e tjera të Evropës.

Shën Mëria në Tremiti

Në 1469, Andrej Alleshi dhe Nikola Firentinac ndërtuan varrin e Patricio Su¬bo¬tić në kishën Dominikane në Trogir. Puna e tyre në kishën Trogir tërhoqi vëmendjen jashtë kufijve të Kroacisë dhe në 1471 ata morën një urdhër për fasadën dhe portalin e kishës së St. Mary Sidoqoftë, bashkëpunimi midis Andrej Alleshit dhe Nikolla Florentinac përfundoi në 1475 me vdekjen e Juraj Dalmatinac.

Kthehuni në Split

Andrej Alleshi u kthye në Split në 1472 gjatë punimeve në kishën e St. Maria në Tremiti. Ai po restauron këmbanat e katedrales së Splitit. Alleshi, tashmë i moshuar, bën një seri të tërë lehtësimesh me motivin e St. Jeronimi, nga të cilat më i famshmi është ai për kishën e St. Jere në Marjan nga 1480.

Nga frika e rrethimit turk, Alleshi punoi për të ruajtur muret e Splitit dhe në 1497 ai riparoi këmbanën e Katedrales së Splitit. Në 1503, ai bëri gurin e tij të varrit, të cilin ai e ngriti në kishën e St. Shpirti Një vit më vonë, ai shkroi një testament dhe në 1507 ai nuk ishte më në listën e qytetarëve të Splitit.

Kjo përfundon këtë raport mbi skulptorin e famshëm të Rilindjes Shqiptare Andrej Alleshi, i cili la gjurmë të thella në trashëgiminë kulturore të Kroacisë.

Screenshot_10
Screenshot_7
Screenshot_8
Screenshot_9
Screenshot_11
Screenshot_12
Screenshot_13
Screenshot_14
Screenshot_15
Screenshot_16
Screenshot_17
Screenshot_18
Screenshot_19
Screenshot_20
Screenshot_22
Screenshot_23
Screenshot_9
previous arrow
next arrow