Serbia, S. Maqedonia dhe Shqipëria po krijojnë një Ballkan të Hapur pa Kosovën

Ballkan

Serbia, S. Maqedonia dhe Shqipëria krijojnë Ballkanin e Hapur pa Kosoven
Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq dhe kryeministrat e Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë, Zoran Zaev dhe Edi Rama, nënshkruan tre marrëveshje të cilat do të lehtësojnë lëvizjen midis tre vendeve.


29 korrik 2021

Serbia, Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria kanë nënshkruar marrëveshje që synojnë lehtësimin e tregtisë në rajon, krijimin e një tregu të vetëm të punës dhe ndihmë reciproke në raste urgjente, dhe një nismë rajonale e quajtur më parë “Mini Shengen” është riemëruar zyrtarisht Ballkani i Hapur.

Të tre dokumentet u nënshkruan në Shkup nga Presidenti serb Aleksandar Vuçiç dhe kryeministrat e Maqedonisë së Veriut Zoran Zaev dhe kryeministrat shqiptarë Edi Rama.

U nënshkrua një Memorandum Mirëkuptimi dhe Bashkëpunimi për Lehtësimin e Importit, Eksportit dhe Lëvizjes së Mallrave në Ballkanin Perëndimor, një Memorandum Mirëkuptimi dhe Bashkëpunimi për Qasje të Lirë në Tregun e Punës dhe një Marrëveshje mbi Bashkëpunimin në Mbrojtjen nga Katastrofat në Ballkanin Perëndimor, Hina raporton.

Vuçiq: Më vjen keq që disa prej tyre ngecën në vitet 1990
Presidenti serb Aleksandar Vuçiç tha se i vjen keq që disa në rajon ishin kundër nismës për Ballkanin e Hapur, sepse ata do të donin të “qëndronin të mbërthyer në vitet 1990 dhe brenda kufijve të mbyllur”.

“Dhe jo për të bashkëpunuar me njëri -tjetrin … por kjo është zgjedhja e tyre, dhe e jona është bashkëpunimi, hapja dhe përparimi. Por secili ka të drejtë të zgjedhë të ardhmen e tij ”, tha Vuçiq.

Ai theksoi se ishte shumë i kënaqur me atë që u bë në Shkup, raporton Tanjug.

“Ne kemi ndërtuar një të ardhme. Brenda një viti e gjysmë, ne do të kemi forcën për të hapur kufijtë tanë, dhe kushdo që shkon në det në Greqi, kam parasysh qytetarët e zakonshëm, do të ketë një kalim, nëse shkojnë në Shqipëri, asnjë, dhe nëse shkojnë në Veri Maqedoni, pa kalim. Ky është një kursim i madh për kamionët dhe të gjithë ata që eksportojnë ”, tha Vuçiç.

Rama: Ne nuk mund të jemi peng të së shkuarës
Kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama, tha se përmes kësaj nisme në Ballkanin Perëndimor, ata duan të japin një shembull të Bashkimit Evropian me synimin e zbatimit të katër lirive themelore ekonomike: lirinë e lëvizjes së njerëzve, lëvizjen e mallrave, kapitalin dhe shërbimet.

“Ky rajon nuk mund të mbetet më peng i së kaluarës në asnjë aspekt dhe i cili ende nuk e kupton se sa të vegjël jemi ndërsa jemi të ndarë, pasi krijojmë më shumë vende pune, hapim më shumë perspektiva për punë të paguara mirë, veçanërisht për të rinjtë, është i dënuar të jetoni në të kaluarën, “tha Rama.

Ai theksoi se këto tre vende duan të shfaqen në të ardhmen përmes një iniciative e cila, sipas tij, nuk shpik asgjë të re, por “thjesht sjell në këtë fushë shembullin e BE -së me qëllim të zbatimit të katër lirive themelore. “

Forumi Ekonomik Rajonal
Një forum rajonal ekonomik po mbahet sot në Shkup si pjesë e nismës “Mini Shengen”, në të cilën marrin pjesë më shumë se 350 kompani për Ballkanin Perëndimor.

Kryeministri i Maqedonisë së Veriut, Zoran Zaev, homologu i tij shqiptar, Edi Rama dhe Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, nënshkruan tre marrëveshje gjatë forumit, të cilat do të lehtësojnë lëvizjen midis tre vendeve.

Më 10 tetor 2019, Rama, Vuçiq dhe Zaev nënshkruan një deklaratë mbi qarkullimin e lirë të kapitalit, mallrave, shërbimeve dhe njerëzve në Novi Sad, e cila parashikon që deri në fund të vitit 2021, këto tre vende të Ballkanit Perëndimor të jenë në një sistem të vetëm që do të mundësojë biznes më të mirë.ambient, transport më të lehtë të mallrave dhe punësim, por edhe kalimin e kufijve vetëm me një kartë identiteti.

Bëni jetën më të lehtë për qytetarët
Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, tha sot se qëllimi i iniciativës mes Maqedonisë së Veriut, Shqipërisë dhe Serbisë është të bëjë jetën më të lehtë për qytetarët dhe të përmirësojë standardin e jetesës, se nuk ka asgjë në të që të drejtohet kundër askujt.

“Ajo që ne po bëjmë në Shkup, Tirana në Beograd janë gjëra të mëdha. Nëse kemi sukses, do të jetë një sukses i madh, dhe nëse dështojmë – të paktën do të mbetet që dikush u përpoq. Vitin tjetër, më së voni, ne duam të sigurohemi që të mund të kalojmë përmes tre vendeve tona pa kufi, që kamionët që lëvizin nga Shkupi në Beograd ose Tiranë të kalojnë pa u ndalur, pa i pyetur askush asgjë, ndërsa të tjerët do të duhet të ndalen për një kohë. “, tha Vuçiç.

Ai theksoi se të tre vendet duhet të tregojnë se “nuk janë më të mitur” dhe se nuk kanë pse t’i shërbejnë askujt përveç njerëzve.

Ai shtoi se të tre vendet do të bëjnë çmos për të kapërcyer dobësitë e administratave.

“Nëse ne jemi në gjendje ta bëjmë atë, më 1 janar 2023 – ne nuk kemi kufij midis vendeve tona. Ne i kemi ato, por nuk ka kufizime për qytetarët tanë. Ju shkoni nga Beogradi në Tiranë dhe askush nuk ju ndalon askund, dhe anasjelltas, dhe kështu ne rrisim sigurinë e qytetarëve tanë ”, vuri në dukje Vuçiç.

Një treg me rreth 18 milion njerëz
Kryeministri i Maqedonisë Veriore, Zoran Zaev, tha se sot do të fillojë një epokë e re e bashkëpunimit në rajon, e cila do të jetë një shtysë shtesë për bashkëpunimin ekonomik, por edhe për relaksimin e marrëdhënieve politike.

“Ky është një vullnet i fortë politik, ky është angazhimi ynë i qartë për interesin më të madh publik dhe mirëqenien e popujve tanë. Ne lidhemi për të zhvilluar ekonomitë tona, për të ndërtuar ekonomi të përbashkëta

Screenshot_10
Screenshot_7
Screenshot_8
Screenshot_9
Screenshot_11
Screenshot_12
Screenshot_13
Screenshot_14
Screenshot_15
Screenshot_16
Screenshot_17
Screenshot_18
Screenshot_19
Screenshot_20
Screenshot_22
Screenshot_23
Screenshot_9
previous arrow
next arrow