Pečena hasuda – očaravajući kolač pun ukusa
AgroWeb
fotografije: Flickr
Specijalitet koji se desetljećima pripremao u cijeloj Albaniji. U različitim područjima ima različita imena. Reshed, a drugdje nazivaju revani.
Sastojci:
200 g škroba
100 g maslaca
150 g šećera
šalica kave s mlijekom
600 ml vode
usitnjeni orasi, po želji
Priprema
U lonac ulijte pola količine potrebne za pripremu hasude. Dodajte rastopljeni šećer i maslac.
Stavite lonac na laganu vatru. Promiješajte škrob s ostatkom vode u drugoj posudi.
Čim masa počne ključati dodajemo malo otopljenog škroba, neprekidno miješajući masu. Miješajte dok se masa malo ne odvoji sa strana lonca. Na kraju, možete dodati nekoliko zdrobljenih orašastih plodova.
Premjestite masu iz lonca u posudu, ravnomjerno raspoređujući njenu površinu.
Prelijte mlijeko preko tijesta koji smo stavili u tavu i raširite po cijeloj površini.
Domaćice također koriste žumanjak pomiješan s mlijekom za oblaganje površine hasude.
Zatim stavite tavu u zagrijanu pećnicu na 200 C. Ostavite da se peče 40 minuta, dok površina ne postane zlatno crvena.
Hasude se poslužuje hladna i savršeno se slaže s raznim svježim, ali i sušenim voćem. /AgroWeb.