Pečena hasuda – očaravajući albanski kolač

Pečena hasuda – očaravajući kolač pun ukusa

 AgroWeb

fotografije: Flickr

Specijalitet koji se desetljećima pripremao u cijeloj Albaniji. U različitim područjima ima različita imena. Reshed, a drugdje nazivaju revani.

Sastojci:

200 g škroba

100 g maslaca

150 g šećera

šalica kave s mlijekom

600 ml vode

usitnjeni orasi, po želji

Priprema

U lonac ulijte pola količine potrebne za pripremu hasude. Dodajte rastopljeni šećer i maslac.

Stavite lonac na laganu vatru. Promiješajte  škrob s ostatkom vode u drugoj posudi.

Čim masa  počne ključati dodajemo malo otopljenog škroba, neprekidno miješajući masu. Miješajte dok se masa malo ne odvoji sa strana lonca. Na kraju, možete dodati nekoliko zdrobljenih orašastih plodova.

Premjestite masu iz lonca u posudu, ravnomjerno raspoređujući njenu površinu.

Prelijte mlijeko preko tijesta koji smo stavili u tavu i raširite po cijeloj površini.

Domaćice također koriste žumanjak pomiješan s mlijekom za oblaganje površine hasude.

Zatim stavite tavu u zagrijanu pećnicu na 200 C. Ostavite da se peče 40 minuta, dok površina ne postane zlatno crvena.

Hasude se  poslužuje hladna i savršeno se slaže s raznim svježim, ali i sušenim voćem. /AgroWeb.

Screenshot_10
Screenshot_7
Screenshot_8
Screenshot_9
Screenshot_11
Screenshot_12
Screenshot_13
Screenshot_14
Screenshot_15
Screenshot_16
Screenshot_17
Screenshot_18
Screenshot_19
Screenshot_20
Screenshot_22
Screenshot_23
Screenshot_9
previous arrow
next arrow