ODRŽANI DANI TEUTE U ZADRU :Majka Tereza – ponos albanskog naroda i svjetske humanosti

0
234
DITET E TEUTES NE ZARE
DITET E TEUTES NE ZARE

Marin GOSPIĆ

Tribinu je vodila novinarka Shenida Billali

U sklopu „Dana kraljice Teute 2015″ , kulturno-umjetničkog događanja albanske nacionalne manjine u Hrvatskoj što ga organizira Klub albanskih žena Hrvatske „Kraljica Teuta”, u Zadru je u petak u hotelu Kolovare održano prigodno druženje. Klub „Kraljica Teuta” ove godine slavi okruglu obljetnicu – 20. obljetnicu osnutka i 10. obljetnicu službene registracije pa su organizatori proslave odlučili ovogodišnje događanje posvetiti ženi koja je ponos albanskog naroda i svjetske humanosti – majci Terezi.

U hotelu Kolovare su se okupili istaknuti predstavnici albanske manjine u Hrvatskoj, važni gosti s Kosova kao i brojni prijatelji iz Hrvatske. Prvi dio događanja je bila tribina u okviru koje se razgovaralo o brojnim aspektima vezanim za albansku manjinu u Hrvatskoj kao i Albance općenito, a među govornicima su bili i zamjenik ambasadorice Kosova u RH Uliks Emra, kosovska parlamentarka Flora Brovina, predsjednica kulturnog centra Albanaca u Švicarskoj Shukrie Ramadani, novinarka RTK Diana Toska kao i drugi ugledni gosti među kojima i Tomislav Marijan Bilosnić i profesorica arbanaškog jezika iz Zadra Maksimilijana Barančić. Tribinu je vodila novinarka Shenida Billali, glavna organizatorica događanja, a okupljenima su se predstavili i zadarski organizatori iz Međužupanijske zajednice Albanaca RH Zadar, Vijeća albanske nacionalne manjine Zadarske županije ( predsjednik Nue Mrijaj), Vijeća albanske nacionalne manjine grada Zadra (predsjednik Adem Shala).

Zadarski dani „Kraljice Teute 2015″ uključivali su i otvaranje izložbe slika albanskog umjetnika iz Makedonije Agrona Salihu „Albanska žena od Teute do danas” kao i izvedbu kazališne predstave „Velija nije došao” albanske kazališne skupine Arktimi iz Švicarske. Zanimljivo je za spomenuti da je Zadar drugi grad u hrvatskoj koji ugošćuje „Dane kraljice Teute”, svakako ne i zadnji put, kako je to naglasila Shenida Billali.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here