prof.dr. Zef Mirdita: Došao sam podržati Kraljicu Teutu i gospođu, Bilalli radi Medvjeđe.. znam da ne diže glas bez razloga”

0
369

Iako sam slabog zdravlja  došao  sam podržati gospođu,Bilalli radi  Medvjeđe.. znam  da ne diže glas bez razloga” Neka se zna “Medveđa,Bujanovac i Preševo pripadali su  staroj antičkoj Dardaniji”,i danas  pripadaju…. rekao je prof.dr. Zef Mirdita….!

tekst napisala : shenida bilalli

31.01.2014.Zagreb

 Često me pitaju od kud crpim snaga za sve aktivnosti koje organiziram  u tako kratkom roku,kao i ovu promociju Monografije “Medveđa” za koju smo imali samo tjedan dana kako bi animirali javnost o stanju MedveđI. Sa smjehom odgovorila sam:moja saga prvenstveno u motu, pomoći ljudima s  prijateljima, kolegama, vrsnim intelektualcima koji su me podržali za Kosovo, Albaniju i svaku  drugu temu, ne kalkulirajući ni sa situaciom, niti politikom , već, znanjem, rušili su sve dogme, o, osobama, događajima i narodima a posebno albnskom narodu u svrhu pomoći onima kojima je pomoć neophodna .

Tako je biloi na promociji monografije  “Medveđa” autora dr.Llukman Halilia  i mr.sc Dashmira  Hebibia  koja se održala u središtu Zagreba, u prepunoj dvorani KIC-a- Kulturno informativnog centra,  u organizaciji , Kluba albnskih žena  Hrvatske  “Kraljice Teuta” i suorganizatora  ,Albansko Kulturno društvo u Hrvatskoj “Shkendija” ,Humanitarno Udruga Medveđa Fylly- CH, uz potoru Albanskog i Kosovskog veleposlastva u RH.

Udruga Medveđa Fylly- CH, izdala je  monografiju  u sfrhu pedstavljanja  svoje  humanitarne dijelatnosti  tijekom 30 g. i  kako bi  animirali javnost o teškom stanju i raseljavanju Albanca iz Medveđe.

 Ovu svečanu promociju otvorile  su djevojke  iz plesne  grupe” Ilirke” “plesom  “Teuta “melodiom Baresha  –  kompozitora Rexhe Mulliqa  u koreografiji redateljice Shenide Bilalli,a nazočne goste  na dva vezika , albanskom i hrvatskom pozdravili su studenti   iz Zagreba Gentijana  studentica 3 godine  prava  i Edon  mullajupi  student  informatike.koji su bili izvrsni.

Tribinu je moderirala poznata redateljica dokumentarnih filmova  u RH i urednica časopisa “Ilirije”  Shenida Bilalli porijeklom sa Kosova  koja je u uvodnoj riječni   novela.”Postoje  više razloga što sam prihvatila   promociu, monografije  o Medveđi u Zagrebu. Prvenstveno što je dr.Hallili poznati novinar  Tv Prištine, moj kolega sa TVP- ali i sa studia, a iza kojeg je ozbiljan rad, nekadašnji  zagrebački student, član “Shkendije”  i pripada generaciji albanskih studenata u Zagrebu koja je mnogo obaćavala.  

Razkog koji je presudio   održavanju promocije ,kada me je nazvao  Dr.Llukman  Hallili, porijeklom iz Medveđe , i rekao””Pomozimo Medveđi”,podsjetilo  me je je kada sam,prije 25 godina dizala galas za Kosovo,i na tom teškom putu bila sam, ali  su mi su mi se  pridružile mnoge  hrvatske i svjetske organizacije i intelektualci  i pomogli Kosovu ,tako  da sam ,ove vrijedne Albance , intelektualce  i humanitarne djelatnike  odma podržala . Upoznati javnost sa Medvegjom gdje žive Albanci o kojem jako malo zna.

 Na promociji  nazočni su bili veleposlanici  Albanije, Pellumb Qazimi  i  veleposlanica Kosova u RH, gospođa Shkendije Geci-Sherifi  i mnoge poznate osobe iz javnog i političkog života  Hratske, Albanije i Kosova.

GOSTI  iz Švicarske pozdravljeni su sa velikim aplauzom : 
Dr.sc. Llukman Halili, Mr.sc.Dashnim Hebibi,Predsjednik Humanitarne udruge Medveđa – Zenel Neziri  Tajnik Udruge ,Fadil Selmani . Ppredstavili su  Medveđu  i humanitarnu oraganizaciju MEVEĐA Iz ŠVICARSKE  i zamolili prisutne da pomognu Medveđi u kojoj se sve manje čuje albanska riječ  i  upozorili  da Albanci odlaze.

Uz veliku podršku organizatorima ove promocije  i autorima    monografije – Medveđa, veleposlanik  Albanije u RH Pellumb Qazimi  čestitao  je  autorima  na  velikom trudu te  upitao  i predstavnike udruge  “Medveđa”; Je su li se obratili službeno  vlasti u Medveđi ,o raseljavaju Albanaca  i naveo, da misli  da je  najbolji  način obratiti se srpskim vlastima kako bi se pomoglo Albancim a u Medveđi i zaustavilo raseljavanje i asimilaciju .

Prisutnima se obratila i veleposlanica Kosova  u RH  Shkendija Geci –SHERIFI koja je  novela :”  Posebno joj je drago  da su albanski intelektuaci   i svi ostali iz albanske  diaspre  vrlo  aktivni  te podržava  njihov angažuan o promoviranju albanskih vrednota i  tradicije kroz pisanu riječ .

Interesantan podatak je da su autori  monografije  Dr.sc. Llukman Halili, Mr.sc.Dashnim Hebibi “Medveđa”pripremili bez ikakve  novčane naknade .To je njihov doprinos a očekuju kupnjom Monorafije  pomoć Medvegji.

Poseban trenutak  na promociji bio je kada je poznati povjesničar i poznavalac  iliro- albanske povijesti  Prof. dr. Zef Mirdita, vidno emotivan, nakon  prekrasne izvedbe  starogradskih albanskih pjesama glazbene grupe  “Shkendija”,prof.dr. Zef Mirdita sa  suzama u očima  rekao : Iako sam slabog zdralja došao sam podržati gospođu Bilalli , jer,znam da ona ne diže glas bez potrebe . Neka se zna “Medveđa,Bujanovac i Preševo pripadali su  staroj antičkoj Dardaniji”,i danas  pripadaju…. 

Na kraju  autori monografije i djelatnici iz Medveđe  uputili su Apel svim albancimau svijetu sporukom :Pomozite Medveđi,raseljava se u tišinii žive u teškim uvjetima, svakim danom sve je manje učenika na albanskom jetiku. Mi smo pomogli Kosovu,Albaniji i Makedoniji,očekujemo pomoć  Medveđi.

Na kraju promocije Humanitarna organizacija iz Šviarske  dodjelilo je priznanje Shenidi  Bilalli,urednici časopisa Iliria  kulturnom društvu SHKENDIJA  I prof.dr. Zef Mirditi za promoviranje  albanskog pitanja u svijetu.