Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Jeffrey Hovenier izjavio je : Američki stav jasan i nepromijenjen u vezi s izbornim procesom na sjeveru Kosova.

0
118

“Sjedinjene Države i naši partneri pomno će promatrati ovaj proces”, rekao je g. Hovenier, istovremeno tražeći od Vlade Kosova da pokaže osjetljivost za brige građana koji žive na sjeveru Kosova.

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Jeffrey Hovenier izjavio je danas da je američki stav jasan i nepromijenjen u vezi s izbornim procesom na sjeveru Kosova.

Veleposlanik Hovenier je u pisanom odgovoru Radiju Slobodna Europa podsjetio da će Kosovo u skladu sa zakonskim odredbama 23. travnja održati izbore za gradonačelnike i skupštine općina u četiri općine naseljene srpskim stanovništvom na sjeveru zemlje.

Pozivajući sve kandidate iz svih političkih stranaka da sudjeluju “u ovom demokratskom procesu”, američki veleposlanik Hovenier upozorio je da će “svi pokušaji sprječavanja održavanja izbora prijetnjama ili upotrebom nasilja naići na oštru osudu međunarodne zajednice”. .

“Sjedinjene Države i naši partneri pomno će promatrati ovaj proces”, rekao je g. Hovenier, istovremeno tražeći od Vlade Kosova da pokaže osjetljivost za brige građana koji žive na sjeveru Kosova.

Za potonje i za političke stranke američki je veleposlanik istaknuo važnost njihove “odgovornosti za poštivanje demokratskih procesa”, podsjetivši ih na priliku koju su svi imali da se registriraju i sudjeluju.

Dana 23. travnja očekuju se izvanredni izbori za gradonačelnike općina Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, kao i prijevremeni izbori za dvije skupštine općina, Zvečan i Leposavić.

U utrci za načelnike ovih općina je 10 kandidata iz četiri politička subjekta, od kojih je samo jedan iz srpske zajednice.

Tri dana uoči izbora Aleksandar Jablanović, kandidat Partije kosovskih Srba za gradonačelnika Leposavića, odustao je od utrke, uz obrazloženje da “ne postoje adekvatni uvjeti” za njihovo održavanje.

No Valmir Elezi iz Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) za Radio Slobodna Europa kazao je kako je ta institucija već tiskala glasačke listiće.

Upitan hoće li biti prebrojani glasovi za stranku kosovskih Srba, rekao je da će “SIP objaviti rezultate za ovjerene kandidate”.

Lista Srba, vodeća stranka Srba na Kosovu, nije se prijavila za sudjelovanje na ovim izborima, uz obrazloženje da nisu ispunjena dva uvjeta: formiranje Zajednice općina sa srpskom većinom i povlačenje specijalnih jedinica Kosovska policija sa sjevera

Izvanredni izbori organiziraju se nakon što su gradonačelnici ovih općina – iz redova Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu – podnijeli ostavke u studenom prošle godine, kao znak protivljenja odluci Vlade Kosova da preregistrirati automobile sa ilegalnim srpskim tablicama u RKS – Republika Kosovo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here