TIBOR VARGA: Sredstva za 2024. u proračunu RH povećana su nacinalnim manjnama, 25 posto u odnosu na prošlu godinu, dva milijuna eura više.

0
163

 Zagreb. U Novinarskom domu Savjet za nacionalne manjine RH održao je 7. prosinca seminar o  prijavI programa kulturne autonomije nacionalnih manjina putem interneta za 2024. godinu i predaji godišnjih izvještaja o ostvarivanju programa i utroška sredstava iz državnog proračuna za 2023. godinu.

Seminaru su prisustvovali i predstavnici  mnogih manjina u Hrvtskoj koje financira ira  Savjet za nacionalne manjine RH: Albnci, Austrijanci,Bošnjaci, Česi, Crnogorci, Mađari, Makedonci,Srbi,Talijani, Njemci, Talijani i židovi Vladimir Bilek, saborski zastupnik češke i slovačke manjine.

Izvješće o financijskom poslovanju i izvještavanju neprofitnih organizacija podnijela je Hajdica Filipčić, voditeljica službe za neprofitno računovodstvo i izvještavanje Ministarstva financija, a Ida Balić, zamjenica predstojnika Stručne Službe Savjeta za nacionalna manjine govorila je o interaktivnim prijavama programa kulturne autonomije udruga i ustanova nacionalnih manjina za 2024..

Novo izabrani predsjednik Savjeta za nacionamle manjine  RH, Tibor Varga govorio je o položaju nacionalnih manjina u RH njihovom  izvješčima i o  novim  proračunskim mogućnostima Savjeta za nacionalne manjine, te o godišnjem izvještaju udruga i ustanova nacionalnih manjina za 2023. godinu i online predaji.

U svom obraćanju naveo je  da proračun raste iz godine u godinu. A u  usporedbi s prošlogodišnjim povećan JE 25 posto za ovu godinu,te obkasnio  na temelju čega Donesu novi kriteriji za dodjelu sredstava,gdje če njegovanje jezika imati prednost u očuvanju nacionalnog  identiteta

-Sredstva za iduću godinu u proračunu povećana su nam 25 posto u odnosu na prošlu godinu. Ukupan iznos potpora za 2024. godinu iznosi 9.706.057 eura, što je oko dva milijuna eura više nego u 2023. U programima udruga za iduću godinu bodovat će se i njegovanje materinskog jezika koji je preduvjet za očuvanje nacionalnog identiteta – rekao je Varga. Između ostaloga, Varga je istaknuo i važnost interneta u suvremenoj komunikaciji, kao i elektroničkih medijskih platformi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here