Predsjednik Slovenije Borut Pahor : Izjave o promjeni granica ugrožavaju mir…!

Ocenio je da je proces uključivanja Zapadnog Balkana u EU suviše spor i da zbog toga jačaju politike nacionalizama i promjene granica, koje su opasne za mir i bezbijednost.

Pahor je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa srbijanskim predsednikom Aleksandrom Vučićem istakao da ostaje privržen ideji ulaska Zapadnog Balkana u EU jer je to važno za blagostanje ljudi na Zapadnom Balkanu i EU.

Također je naveo je da se u razgovoru sa Vučićem složio da, ako bi EU u vrlo kratkom vremenu uspela da otvori svoja vrata za sve narode i države Zapadnog Balkana, ne bi više bilo povećanja nacionalizma i razmišljanja o promeni granica, i da je zato u prirodnom interesu EU da širenje na Zapadni Balkan ostane u agendi Evropske komisije, Evropskog saveta i Evropskog parlamenta.

Pahor je naglasio da sa odobravanjem gleda na inicijativu “Otvoreni Balkan” zato što je ne vidi kao alternativu proširenju EU već kao paralelni proces koji inspirira suradnju država u regiji i otklanja bilateralne i multilateralne probleme koji bi mogli da ugroziti mir, bezbijednost i ekonomsko blagostanje.

Dodao je da će se tijkom susreta sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, koji su planirani za ponedeljak u Prištini, založiti za to da dođe do implementacije Briselskog sporazuma u okviru dijaloga između Prištine i Beograda koji je, kako je ocenio, “zastao, što izaziva zabrinutost, i trebalo bi da se nastavi, jer zastoj nikome ne koristi”.

Upitan da li je Pahora pitao zašto EU ne osuđuje izjave albanskih zvaničnika o tome da bi trebalo da se formira “velika Albanija”, srbijanski predsednik Aleksandar Vučić je istakao da Pahor nije odgovoran za to, i ocenio da EU već kasni sa reakciom jer su te izjave date pre deset dana.

“Zamislite da mi ovde počnemo da pričamo – a ne pričamo i nećemo da pričamo – o ujedinjavanju s nekim drugima, bilo bi potrebno minut i po da reaguju iz Brisela i svih evropskih gradova”, požalio se Vučić.

On je rekao da bi za odsustvo reakcija o izjavama o “velikoj Albaniji” trebalo pitati Brisel i da bi odgovor EU na pitanje zašto ih nema bio – “zato”.

Vučić je ocenio da vlada stav da Srbi nemaju pravo da pričaju o ujedinjavanju, dok svi drugi to pravo imaju.

“Jednom da je neko pomenuo formiranje ‘velike Srbije’ – obesili bi me u Briselu, a formiranje ‘velike Albanije’, to nema veze, to je usput, onako”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da bi Srbija trebalo da otvori nove klastere u pristupnim pregovorima sa EU, jer je ispunila uslove, ali da ne zna da li će oni biti otvoreni, jer u EU postoji princip da se pronađe neka zemlja koja će tražiti da se zbog bilateralnih razloga nešto zaustavi i naveo da “tako Bugarska radi sa Severnom Makedonijom”, i da će tako u slučaju Srbije “učinti Hrvatska, ako zatreba, ili neko drugi”.

Naveo je da ne želi nikome da se dodvorava, da je Srbiji najvažnije da se razvija i naveo da se Srbija najbrže kumulativno razvija u celoj Evropi.

Vučić je rekao da je “u redu i hvala” ako EU prihvati sve što je Srbiija uradila, “posebno oko vladavine prava”, ali da je “u redu i hvala”, ako EU kaže da to nije urađeno dovoljno, “jer mi svoju zemlju uređujemo zbog nas”.

U vezi sa protestima koji se održavaju u Srbiji zbog izglasanih zakona o eksproprijaciji i referendumu i reakcije policije koji prate te proteste, Vučić je ocenio da je to “mnogo imanentnije” u EU nego u Srbiji, uz naglasak da u Srbiji “nemamo vodene topove i ništa živo ne koristimo” i da je srećan što “u Srbiji sve normalno funkcionira”.

Govoreći o ljudima koji su svoj protest iskazali blokiranjem puteva u Srbiji, Vučić je rekao da oni krše Ustav i elementarnu normu o slobodnom kretanju.

Ocenio je da u Srbiji “možda ima malo viška demokracije, svi mogu da zatvaraju lokalne puteve i auto-puteve, što građani u EU nemaju pravo”, izrazio nadu “da ćemo valjda i mi dostići taj demokratski nivo” da država protiv onih koji blokiraju puteve reaguje u skladu s Ustavom i zakonom, i da će oni koji protestuju jednog dana shvatiti da “nije normalno” blokirati puteve u Srbiji.

Screenshot_10
Screenshot_7
Screenshot_8
Screenshot_9
Screenshot_11
Screenshot_12
Screenshot_13
Screenshot_14
Screenshot_15
Screenshot_16
Screenshot_17
Screenshot_18
Screenshot_19
Screenshot_20
Screenshot_22
Screenshot_23
Screenshot_9
previous arrow
next arrow