POVJESNI DAN ZA KOSOVO: Čelnici kosovskih institucija potpisali su prijavu za članstvo Kosova u Evropskoj uniji.

0
104

Pozivamo Evropski parlament, Evropski savet, Evropsku komisiju i države članice EU-a da pokažu svoju posvećenost i podršku Kosovu, ali i svim zemljama Zapadnog Balkana tako što će jednoglasno odobriti zahtev Kosova za članstvo.

U Prištini potpisana prijava za članstvo Kosova u Evropskoj uniji
Kosovski premijer Albin Kurti je rekao da će zahtev za članstvo u Evropskoj uniji, koji je potpisan odmah će biti podnijet češkom predsedavanju Savetom EU-a, u Pragu.

Čelnici kosovskih institucija potpisali su prijavu za članstvo Kosova u Evropskoj uniji. Na ceremoniji upriličenoj u Predsedništvu Kosova, prijavu su potpisali predsednica Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Glauk Konjufca i premijer Albin Kurti


Osmani je ocenila da je potpisivanje zahteva za članstvo u Evropskoj uniji istorijski dan za Kosovo. Kazala je i da je, uoči 15. godišnjice proglašenja nezavisnosti, ovaj čin posvećen svim građanima Kosova, posvećenim Evropljanima, zaštitnicima i promotorima evropskih vrednosti. Takođe je rekla da je ovaj moment posvećen svakom detetu, ženi i muškarcu Kosova koji su žrtvovali živote štiteće ideale za slobodu, nezavisnost i demokratiju.


“Kosovo, slobodna tržišna ekonomija i nesalomivi doprinosilac miru i bezbednosti, zaslužuje da bude deo porodice Evropske unije. Naš put napred je jasan, proces pridruživanja EU-u nije jedinstven proces i proces u celini može biti dugoročan, ali smo odlučni da uspemo“, naglasila je Osmani.
Kurti je istakao da je društveni i politički konsenzus na Kosovu da je budućnost zemlje unutar Evropske unije. Kazao je da Kosovo danas čini prvi korak ka članstvu u najvećoj organizaciji mira i prosperiteta u Evropi.


Kurti je rekao da će zahtev za članstvo u Evropskoj uniji, koji je danas potpisan biti podnet češkom predsedavanju Savetom Evropske unije, u Pragu.


“Ovo je istorijski trenutak za našu zemlju koji ima za cilj da otvori novo poglavlje za državu i naše društvo. Napredak će zavisiti od naše posvećenosti dubokim i transformativnim reformama koje unapređuju demokratiju, jačaju vladavinu prava i razvijaju našu ekonomiju”, naveo je Kurti.


Premijer je istakao da će brzina napredovanja zavisiti od Kosova, te je stoga neophodna svačija angažovanost i posvećenost.


“Pozivamo Evropski parlament, Evropski savet, Evropsku komisiju i države članice EU-a da pokažu svoju posvećenost i podršku Kosovu, ali i svim zemljama Zapadnog Balkana tako što će jednoglasno odobriti zahtev Kosova za članstvo“, naglasio je Konjufca.
Nakon podnošenja zahteva za članstvo u EU-u, Kosovo će proći kroz tri glavne faze: dobijanje statusa kandidata, pristupne pregovore i ratifikaciju ugovora.


Kosovo je jedina država Zapadnog Balkana koja nije bila ni uputila zahtev za članstvo u Evropskoj uniji. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju do sada je jedini ugovorni odnos između EU-a i Kosova i stupio je snagu 1. aprila 2016. godine. Od 27 zemalja članica EU-a, Kosovo nije priznalo pet država: Grčka, Španija, Kipar, Rumunija i Slovačka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here