POVIJESNI DAN ZA KOSOVARE: NAPOKON UKINUTE VIZE ZA ULAZAK U EU

02.01.2024.

Kosovari su u ponedeljak 1. siječnja 2024 . napokon dočekali ukidanja viznog režima i s velikim veseljem proslavili slobodu kretanja van  njihove zemlje. Građani Kosova prvi dan siječnja doživjeli su kao „povijesni dan“, jer se nakon dugo vremena Republika Kosovo približila Uniji, ali uz  uzdah i  kritike  prema Bruxellesu iskazali su ljutnju  zbog dugogodišnjeg odgađanaja i čekanja ukidanja viznog režima za kosovare.

 Predsednica Kosova Vjosa Osmani je, čestitajući građanima liberalizaciju viza, rekla da 2024. godina počinje “slobodom kretanja koja se predugo i nepravedno uskraćivala”.

Ona je na Fejsbuku istakla da je “narod Kosova nepokolebljivom posvećenošću dokazao da ne odustaje od mesta koje mu pripada u evropskoj obitelji “.

“Godina koja počinje povoljno, godina koja počinje slobodom kretanja, slobodom koja nam je predugo i nepravedno bila uskraćena. Ali, kao i uvek, sa nepokolebljivom posvećenošću, narod Kosova je dokazao da nikada ne odustaje svog mesta koje mu pripada u evropskoj porodici. Srećna vizna liberalizacija Kosova”, napisala je Osmani.

 Također  i premijer Kosova Albin Kurti naveo  je da su građani godinama bili lišeni prava da se kreću bez viza u šengenskoj zoni.

“Stoga u Novoj 2024. godini nema boljeg načina da počnemo od proširenja prava i mogućnosti naših građana. Predugo smo čekali, uskraćene su nam mnoge mogućnosti. Ovo važan dan, otklanja se velika nepravda i osvaja se važno pravo, pravo da se putuje bez viza u šengenskoj zoni”, rekao je Kurti.

Slavlju za LiberilIzaciju viza pridružili su  se predsednik i premijer Albanije Bajram Begaj i Edi Rama čestitali su Kosovu liberalizaciju viza i ocenili da je to zasluženo ali zakašnjelo dostignuće.

“Čestitam građanima Kosova, koji od danas putuju bez viza u Evropu! Ovo je zasluženo, ali zakasnelo dostignuće. Nadam se da će ovaj korak ubrzati ceo proces članstva Kosova u EU i drugim međunarodnim organizacijama”, napisao je Begaj na Fejsbuku.

U čestitki premijera Rama  ističe da 2024. godina počinje povoljno za Kosovo, “sa dugo očekivanom slobodom kretanja u Evropskoj uniji. Srećno Kosovo, radost, zdravlje i sve što vam žele srca Albanaca i kosovskih Albanaca”, napisao je on.

I napokon nakon dugog čekanja Kosovari nisu više zatvoreni sada svi  mogu putovati u zemlje šengenskog prostora bez viza u razdoblju od 90 dana u periodu od 180 dana.                        U Priština ovu odluku  protumačili su  kao još jedan korak prema priznanju kosovske države koja teži da se pridruži Europskoj uniji još od 2008 godine,iako ih Cipar, Grčka, Rumunjska, Španjolska i Slovačka i dalje nisu priznale Kosovo.

Kosovska država posljednja je od zapadnobalkanskih zemalja kojoj je omogućeno putovanje bez vizaiako  broji skoro 2 milijuna stanovnika. Kosovari su se  godinama  osjećali zapostavljeni, strpljivo čekali, ali  uvijek  su morali tražiti i plaćati vize  po 300 eura za svakiza odlazak van Kosova kako bi  otputovali u  neku od Europskih država. Sada se  nadaju da će se Kosovo unaprijediti u savkom pogledu.

Kosovari danas kažu da je ovo predivan osjećaj slobode i da je za njih ukidanje viznog režima velikoolakšanje mogu posjetiti rodbinu po Europi a i tražiti posao. Putovanje bez viza više je za turističke posete i vizna liberalizacija ne znači radne dozvole ili druge pogodnosti.

Od 2018. godine Evropska komisija nekoliko puta je potvrdila da je Kosovo ispunilo sve uslove za liberalizaciju viznog režima, ali su neke zemlje u više navrata izražavale rezerve.

Objavu  da je  na snagu stupilo dugoočekivano ukidanje viza za  Kosovare pri ulasku u Europsku uniju, objavila je  agencija France presse. 

Screenshot_10
Screenshot_7
Screenshot_8
Screenshot_9
Screenshot_11
Screenshot_12
Screenshot_13
Screenshot_14
Screenshot_15
Screenshot_16
Screenshot_17
Screenshot_18
Screenshot_19
Screenshot_20
Screenshot_22
Screenshot_23
Screenshot_9
previous arrow
next arrow