Kosovo korak bliže članstvu u Vijeću Europe

0
82
Kosova një hap më afër anëtarësimit në Këshillin e Evropës 24 Prill 2023 Një viti pas kërkesës së Prishtinës Komiteti Ministror i Këshillit të Evropës miratoi kërkesën e Kosovës për anëtarësim në këtë mekanizëm, në të cilin bëjnë pjesë 46 vende.
Dvije trećine članova Ministarskog odbora glasalo je za članstvo Kosova. Ministarski odbor Vijeća sada je poslao zahtjev Kosova za članstvo na raspravu i glasovanje Općoj skupštini Vijeća Europe.

Kosovo korak bliže članstvu u Vijeću Europe

24 Mars, 2024

Dvije trećine članova Ministarskog odbora glasalo je za članstvo Kosova. Ministarski odbor Vijeća sada je poslao zahtjev Kosova za članstvo na raspravu i glasovanje Općoj skupštini Vijeća Europe.

Kosovo korak bliže članstvu u Vijeću Europe

Godinu dana nakon zahtjeva Prištine, Ministarski odbor Vijeća Europe odobrio je zahtjev Kosova za članstvo u ovom mehanizmu koji uključuje 46 zemalja.

Dvije trećine članova Ministarskog odbora glasalo je za članstvo Kosova. Ministarski odbor Vijeća sada je poslao zahtjev Kosova za članstvo na raspravu i glasovanje Općoj skupštini Vijeća Europe. U priopćenju se navodi da je odluka uzela u obzir i briselski sporazum od 27. veljače 2023. i Ohridski sporazum od 18. ožujka 2023., postignute u dijalogu Kosovo-Srbija uz posredovanje Europske unije te važnost za sve strane. da ih provede na odgovarajući način i u dobroj vjeri.

Ako zahtjev Kosova u Općoj skupštini podrže dvije trećine zemalja članica, tada se preporučuje Odboru ministara da pozove Kosovo da postane punopravna članica Vijeća Europe. Ministrica vanjskih poslova Kosova Donika Gërvalla rekla je da je “današnja odluka povijesni korak, možda i najvažniji nakon nezavisnosti Kosova”, istaknuvši da je proces pristupanja Vijeću Europe “dug i pun izazova”.

Dug proces i pun izazova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da današnje glasovanje za promicanje zahtjeva Kosova za Vijeće Europe prema Parlamentarnoj skupštini nije samo dobar dan za ljudska prava i demokraciju na Kosovu, već i važan trenutak za cijelu Europu.

Vjosa Osmani

“Ovo je korak naprijed za Kosovo i njegove građane, ne samo u smislu međunarodne integracije naše zemlje, već prije svega za unapređenje stanja ljudskih prava, za sve naše građane, bez razlike”, rekla je Vjosa. Osmani Premijer Kosova, Albin Kurti, najavio je da će “naša zemlja biti dodana vrijednost za Vijeće Europe. Vijeće Europe će dodati vrijednost demokraciji, ljudskim pravima i vladavini prava u našoj zemlji”.

Srbija će glasati protiv

Vijeće Europe je međunarodna organizacija za ljudska prava, demokraciju i vladavinu prava u Europi, osnovana 1949. Kosovo je podnijelo zahtjev za članstvo u Vijeću Europe u svibnju 2022. nedugo nakon što je Rusija izbačena iz ove organizacije, nakon što je agresije u Ukrajini. Srbija se i dalje protivi članstvu Kosova u ovoj organizaciji, a predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija glasati protiv.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here