2932 ALBANCA BRANILO JE HRVATSKU I 87 POGINULO

0
598
BEKIM BERISHA -ABEJA
Luftatar te Kroacise

Piše: Shenida Bilalli

 11. studenoga 2021.

 U Zagrebu – 11. studenoga 2021., u Hotelu Antunović,  pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja RH i Grada Zagreba održan je  okrugli stol s temom „Albanska zajednica i njen doprinos u Domovinskom ratu 1991.“, gdje se govorilo o  doprinosu i sudjelovanju Albanaca u obrani Hrvatske. Tribinu je vodio  Esad Collaku, predsjednik Udruge Albanaca – branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu,   istaknuo je velik doprinos  Albanaca tijekom rata ‘91.  O problemima priznanja braniteljskog statusa i zakonskih prava braniteljima s Kosova govorio je Tom Kačinari, predsjednik Zajednice braniteljskih udruga RH. Iznio  je podatak da  je  2932 Albanaca sudjelovalo u obrani RH,  2471 dragovoljac,  361 je mobiliziran, pri čemu ih je 87 poginulo, a 37 se vode kao nestali.

Prvi  poginuli hrvatski branitelj albanske nacionalnosti, Anton Zeffi, poginuo je 9. rujna 1991., u Hrvatskoj Kostajnici.

Okruglom stolu prisustvovali su izaslanik ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik Špiro Janović, Eqrem Hazirija, otpravnik poslova u Veleposlanstvu Republike Kosovo, Xhevdet Sopaja treći tajnik, i Sefedin Kucija, ataše za migracije, te pripadnici albanske nacionalne manjine,  general Kadri Kastrati i dr. sc. Jakša Raguž. Kastrati je o sudjelovanju Albanaca u obrani Hrvatske govorio kao vojnik, bio je zapovjednik postrojbe Vange, a Raguž kao znanstvenik. 

Prvu dobrovoljačku postrojbu Albanaca u Hrvatskoj osnovao je general  Tom Berisha u rujnu 1991., u dogovoru s predsjednikom  Tuđmanom i  predsjednikom  Kosova, Rugovom, o formiranju  Sabirnog centra u Selskoj u Zagrebu.

U Gospić – 13.10.1991.  došlo je 11 autobusa s albanskim vojnicima, koje je preuzeo  zapovjednik na gospićkom području Mirko Norac. Tada su dva Albanca  poginula, a 11  je ranjeno i ostali su poslani  na liječenje u Zagreb. Međutim, oko broja sudjelovanja albanskih branitelja u obrani  nastao je nesrazmjerni broj, između  onih koji su se uključili  i onih  koji su dobili  dokumente da mogu  otići u druge zemlje. Albanci koji  su ratovali u Hrvatskoj držali su u strogoj  tajnosti te postrojbe zbog njihovih obitelji koje su živjele na Kosovu.  No, ta postrojba  ni danas  nema status  i  sve radimo kako bismo dobili status branitelja, jer ti ljudi godinama hodaju, mole za svoja prava kao invalidi –  ispričao je Tom Kačinari.

Njeni su zapovjednici bili Nevdžet Haziri i Fehmi Liadrovci, a imala je 420 vojnika i bila u sastavu 188. brigade Hrvatske vojske.

Ratovala je na ličkoj bojišnici, gdje su pri napadu na Novi Lički Osik poginula dva branitelja i jedanaest ih je ranjeno.

Vjerujemo da će se  brzo  riješiti  problem jer  je  i  ministar branitelja Tomo Medved upoznat  s ovom problematikom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here