Europska unija se nada da će ove godine Kosovo i Srbija provesti sporazume postignute do sada u dijalogu

0
153

EU optimistična glede Kosova: 2024. nova nada za provedbu sporazuma sa Srbijom

Europska unija (EU) kaže kako se nada da će ove godine Kosovo i Srbija provesti sporazume postignute do sada u dijalogu u kojem posreduje blok, inzistirajući na tome da su oni obvezujući i da ih obje strane moraju u potpunosti provesti.

Glasnogovornik EU-a Peter Stano rekao je u ponedjeljak u Bruxellesu da ovotjedni početak provedbe sporazuma o registarskim oznakama između dviju zemalja pokazuje da “kada postoji volja sa strane, onda je napredak moguć”.

Kosovo i Srbija su također službeno priznale međusobne registarske pločice, ne primjenjujući od 1. siječnja režim naljepnica koje su prekrivale državne simbole na registarskim pločicama kada su se vozila kretala njihovim teritorijama.

“Rad na dijalogu se nastavlja i fokus je na provedbi onoga što je dogovoreno u Bruxellesu, a zatim iu Ohridu prošle godine. Vidjeli smo u slučaju prepoznavanja tablica da je napredak moguć. Stranke su se dogovorile oko provedbe odluke o registarskim oznakama”, rekao je Stano.

Naglasio je da će EU nastojati pomoći strankama da provedu ono na što su se obvezale i ponovio da su one obvezujuće za stranke.

Blok od 27 zemalja posreduje u dijalogu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije od 2011. godine.

Kosovo i Srbija su prošle godine postigli Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa i Aneks za njegovu provedbu. Unatoč međunarodnom pritisku da strane provedu sporazum, europski blok je rekao da se on ne provodi.

Na pitanje kojim alatima EU ima da uvjeri Srbiju da provede sporazum, budući da je izjavila da neke njegove dijelove neće provoditi, Stano je u ponedjeljak rekao da je Srbija kao orijentaciju odabrala integracije u EU te da u slučaju neuspjeha u provedbi obveza, ovaj bi proces bio ugrožen.

“Znamo da postoje i druga pitanja koja Srbija mora ispuniti u procesu integracije, ne samo Kosovo. Ali još jedan će učiniti putovanje još težim”, rekao je.

Sporazum o normalizaciji od 11 članaka, između ostalog, predviđa razinu samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu i međusobno priznavanje državnih simbola, a od Prištine i Beograda traži i provedbu svih dosadašnjih dogovora dijaloga.

Sjedinjene Američke Države su u više navrata ponavljale da bi dijalog za normalizaciju odnosa trebao biti zaključen uzajamnim priznanjem Kosova i Srbije.

Međunarodna zajednica stalno je tražila od Kosova osnivanje Zajednice općina sa srpskom većinom, što bi Srbima na Kosovu trebalo dati veću moć odlučivanja.

Predstavnici EU, Sjedinjenih Država, Francuske, Njemačke i Italije u listopadu su Kosovu i Srbiji predstavili nacrt statuta Udruge. Međutim, nedavno je premijer Kosova, Albin Kurti, rekao da će on i neki od njegovih ministara napisati nacrt statuta za Udrugu.

Što se tiče kaznenih mjera koje je EU poduzela protiv Kosova prošle godine, nakon porasta napetosti na sjeveru zemlje kada su albanski gradonačelnici postavili svoje dužnosnike u četiri općine sa srpskom većinom nakon izbora koje su osporili i bojkotirali lokalni Srbi, Stano je rekao da će biti smijenjeni “kada se procijeni da su poduzeti odgovarajući koraci za proširenje situacije na sjeveru Kosova”.

Naglasio je da Unija prati situaciju na terenu i radi s partnerima da vidi jesu li poduzete odgovarajuće mjere.

Prošlog mjeseca predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da postoji tendencija nekih zemalja da zlouporabe mjere koje je Unija uvela početkom ove godine prema njenoj zemlji, kako bi je “uvjetovali sasvim drugim pitanjima”.

“Što se tiče mjera, one su morale biti uklonjene, zapravo nikada nisu morale biti uvedene, unatoč nesuglasicama koje su postojale između Vlade Kosova i partnera u EU oko 26. svibnja”, rekao je Osmani.

Inzistirala je na tome da je Kosovo ispunilo uvjete za uklanjanje

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here