Trashëgimia kulturore

Xhubleta- Veshje tradicionale shqiptare, më e vjetra në botë (2400 vjet) e mbrojtur nga UNESCO

Xhubleta- Veshje tradicionale shqiptare, më e vjetra në botë (2400 vjet) e mbrojtur nga UNESCO

LEGJENDA-NGJARJE HISTORIKE ...

Nora e Kelmendit  cilësohet si “Helena e Shqipërisë”, pasi bukuria e saj provokoi  një luftë të madhe. Ajo quhet edhe Brünhilda shqiptare, sepse ajo vetë ishte një grua luftëtare, nga më të mëdhatë në historinë e Shqipërisë. Ekzistojnë dy versione të legjendës së Norës; të dyja përfundojnë me vrasjen e kreut të ushtrisë osmane, Pashait, nga Nora, i cili ishte zotuar se do ta bënte hi Malësinë  nëse Nora nuk bëhej gruaja e tij.

Historia e krijimit dhe dizenjimit të monedhave dhe kartëmonedhave

Monedha shqiptare lekë Përgaditi: Kujtim Morina Monedha shqiptare Lek e ka marrë emrin nga shkurtimi i emrit të komandantit legjendar të antikitetit, Aleksandrit të Madh. Elita...

Kako je i zašto promijenjeno ime našeg poluotoka iz ilirskog u balkansko?

Lambert je u Albaniji  dobro upoznao pitanje Chama -Epiraca  i tvrdio da nije slučajno da Albanci ni u jednom trenutku povijesti nisu prepoznani kao nacija koja je napadala druge narode, ali  da su se mnogi Albanci istaknuli u vođenju bilo carstva ili drugih država.

Si’u ndërrua emri gadishullit,nga Ilirian në Ballkan?

Aleksandre Lambert, historian, drejtor akademik i “School of International Training” në Gjenevë, është autor i disa librave dhe artikujve në fushën e relacioneve ndërkombëtare...

“Vrapuesja e Prizrenit” (“Female figure running”, atletikë)

shkruan: Jahja Drancolli 24. srpnja 2021    · Tradita jonë e artë Olimplike nga antikiteti (shekulli V para erës sonë) deri me sot: “Vrapuesja e...

Zbulimi i tretë mahnitës i albanaloges veneciane: Statuti i Shkodrës i shekullit të 14-të u prezantua...

Zbulimi i tretë mahnitës i albanaloges veneciane, prof. Lucia Nadin. Statuti i Shkodrës i shekullit të14-të u prezantua në  Zagreb nga prof. Luçia Nadin. Kopjen...

Veshja e grave shqiptare të rajonit të Medvegjës, përplot kolorit e imagjinatë

Trashigim kulturor – kulturno nasljegje Veshja e grave shqiptare të rajonit të Medvegjës, përplot kolorit e imagjinatë Nga  Rexhep Rifati  - Tradicionalna  odjeća Albanki iz regije Medveđa, puno su ...

Dokument i rrallë nga arkivat e Vatikanit, 5 shekuj më parë është shkruar shqip

Dokument i rrallë nga arkivat e Vatikanit, 5 shekuj më parë është shkruar shq kultura / Rijedak dokument iz vatikanskog arhiva prije 5 stoljeća pisan je...

Historia e Piana degli albanesi: Edhe pas 5-shekujve, arbëreshët kanë arritur të ruajnë identitetin e tyre etnik, gjuhësor dhe fetar

Piana degli Albanesi, Palermo 22.6.2020 PALERMO Piana degli Albanesi, Palermo Historia e Piana degli Albanesi Edhe pas 5-shekujve, arbëreshët kanë arritur të ruajnë të pandryshuar identitetin e tyre etnik,...