Kroacia

“Mbretëresha Teuta” ka mbajtur një memorial dhe koncert me rastin e 100-vjetorit të lindjes së Maria Krajës.

Në organizimin e Klubit të Grave Shqiptare të Kroacisë, "mbretresha Teuta", më 14. dhjetor 2012, në opusin e zbulimit të grave të famshme shqiptare, në Bibliotekën e qytetit të Zagrebit, Bogdan Ogrizovic, eshte organizuar dhe drejtuar nga presidentja shoqates Shenida Bilalli, me mbështetjen. i Ambasadës së Shqipërisë dhe Ambasadës së Kosovës në Kroaci, Këshilli për Pakicat Kombëtare në Republikën Kroate dhe revista për dhe familjen dhe gra "Iliria"-, me një koncert, kujtimi i këngëtares shqiptare me famë botërore, Marija Kraja, u shënua me titullin “100 vjet nga lindja e Marija Krajës”.

Femrat e famshme shqiptare

Revista “Iliria” dhe shoqata Mbretresha Teuta- Klubi i grave shqiptare në Kroaci,  prej njëzet vitesh, Janë  të parat dhe të vetmet që kanë nxjerrë në pah femrat shqiptare të shquara përgjatë historisë, që nga mbretëresha Teuta, një nga femrat e para, sundimtarë dhe mbretresha në histori te ilirve , dhe pasardhës të shqiptarëve deri në arritjet bashkëkohore si doktoratura e Elenës Gjika, e cila ishte e para grua në botë që mori doktoraturën në shkencat shoqërore.

Shqipëria falënderoi Kroacinë për mbështetjen e anëtarësimit në Bashkimin Evropian

Ministri i Punëve të Jashtme të Shqipërisë, Igli Hasani, ishte ne vizite zyrtare në Zagreb, falënderoi Kroacinë për mbështetjen e dhënë ndaj ekipit shqiptar përgjegjës për anëtarësimin në Bashkimin Evropian. "Kroacia është treguesi më i mirë se anëtarësimi në Union është fitimprurës dhe se ne duhet të punojmë në atë rrugë. Modeli juaj është shembull dhe udhërrëfyes për ne për të zbatuar atë që keni zbatuar gjatë përpjekjeve tuaja për anëtarësim në BE", tha ministri Hasan

“Republika e Kosovës është miqësore me Kroacinë, do të kemi qëllime të përbashkëta, integrimin e Kosovës në NATO, do e mbështesim Kosovën si dhe popullin tonë që jeton në Kosovë”, ka thënë ai.

TIBOR VARGA KRYETARI I KËSHILLIT PËR PAKICAT KOMBËTARE TË RK : Ligji kushtetues i Kroacisë rezultoi të jetë më cilësor, krahasuar me vendet e...

INTERVISTË EKSKLUZIVE Intervista u realizua nga: Shenida BilalliRevista “Iliria” intervistoi kryetarin e ri të Këshillit për Pakicat Kombëtare, z. Tibor Varga,në të cilën shpalosi misionin...

Ministri i Mbrojtjes RK, Ivan Anushiç u takuar në Zagreb me ministrin shqiptar të Mbrojtjes Nik Peleshi.

Zëvendëskryeministri dhe ministri i Mbrojtjes, Ivan Anushiç është takuar në Zagreb me ministrin shqiptar të Mbrojtjes Nik Peleshi. Kroacia dhe Shqipëria janë tradicionalisht vende mike dhe aleate Ministri i Mbrojtjes, Ivan Anushiq, me atë rast ka thënë se kanë biseduar për të gjitha situatat aktuale, që sigurisht është situata e sigurisë në Evropën Juglindore. “Situata e sigurisë në Evropën Juglindore nuk është e kënaqshme”, tha ministri Anushiç dhe theksoi se Kroacia dhe Shqipëria janë tradicionalisht vende mike dhe aleate që kanë rënë dakord për qëndrimet për çështjet e politikës së jashtme nga Ukraina në Evropën Juglindore. “Ramë dakord për bashkëpunim në të ardhmen që do të forcohet për bashkëpunim më specifik mes ministrive të mbrojtjes”, tha ai dhe shtoi se kanë nënshkruar një Memorandum mirëkuptimi. Situatë e cila nuk është aspak e kënaqshme në aspektin e sigurisë dhe që kërkon aktivitete të caktuara, kështu që ne sot e nënshkruam Memorandumin e Marrëveshjes”, tha Anushiq. Ai theksoi se Kroacia dhe Shqipëria janë tradicionalisht vende mike dhe aleate që kanë rënë dakord për qëndrimet për çështjet e politikës së jashtme nga Ukraina në Evropën Juglindore.

Kryetari i Këshillit për Pakicat Kombëtare të Kroacisë,Tibor Varga: Fondet për vitin 2024 në buxhetin shtetror janë rritur per pakicat kombëtare, 25 për...

Fondet për vitin 2024 në buxhet janë rritur nga deficiti kombëtar. 25 për qind krahasuar me vitin e kaluar, dy milionë euro më shumë.

Kulturë: Shoqata‘Mbretëresha Teuta’ ne Zagreb shënoi 33 vjetorin e themelimit

Shoqata ‘Mbretëresha Teuta’ shënoi 33 vjetorin e themelimit Me një ceremoni madhështore ku u fol për historinë dhe kulturën shqiptare, në prani të figurave të njohura publike kroate dhe shqiptare u promovua edhe libri i autores e gazetares Alketa Gashi Fazliu "Ato gdhendin dhimbjen"! Kryetarja e shoqatës znj.Shenida Bilalli përpos  një organizimi briliant me koreografi të shkëlqyera ku shpjegohej historia e Mbretëreshës Teuta dhe jo vetëm, foli edhe për rëndësinë e bashkëpunimit të shqiptarëve nëpër botë dhe tregimit të drejtë të historisë sonë!

SHTETI KROATE FORCON MBROJTJEN E GRAVE:

Masat e reja për luftimin e dhunës ndaj grave dhe mbrojtjen e të drejtave të fëmijëve sjellin një vepër të re penale

Presidentja e Kosovës gjatë qëndrimit në Zagreb u takua me presidentin kryeministrin te Kroacis dhe me përfaqësues të komunitetit shqiptar ne Kroaci

Presidentja e Kosovës gjatë qëndrimit në Kroaci u takua me presidentin kryeministrin dhe kryetarein e Parljanenit te Kroacis . Ne fund te vizites ne Zagreb...