Zëvendëskryeministrja e Kosovës dhe Ministrja e Punëve të Jashtme dhe Diasporës: Donika Gërvalla-Schwarz: “Serbia nuk ka probleme vetëm me Kosovën…!

0
245

Intervista e realizuar nga: Shenida Bilalli

Zëvendëskryeministrja dhe ministrja e Punëve të Jashtme dhe Diasporës Donika Gërvalla-Schwarz ishte në një vizitë zyrtare në Zagreb. Me atë rast ajo u takua me ministrin e Punëve të Jashtme dhe Evropiane Gordan Grliq Radman, Presidentin e Shtetit Zoran Milanoviq, Kryeministrin Andre Plenkoviq, Kryetarin e Kuvendit Gordan Jandrokoviq dhe kryetarët e komisioneve parlamentare për politikë të jashtme dhe integrimin evropian.

Në organizim të Ambasadës së Kosovës në Republikën e Kroacisë, ajo u takua me përfaqësues të komunitetit shqiptar në Kroaci. Në fjalimin e saj para bashkatdhetarëve në Zagreb, ajo theksoi sfidat dhe vështirësitë me të cilat ballafaqohet Kosova në luftën për pavarësi, si dhe në krijimin dhe shtetësinë e Kosovës. Ajo foli për dialogun me Serbinë dhe planin franko-gjerman (BE-SHBA), duke i siguruar bashkatdhetarët e saj se Qeveria e Kosovës në asnjë mënyrë nuk do të bëjë lëshime në dëm të shtetit të Kosovës në këtë dialog me Serbinë, i cili ndërmjetësohet. nga BE-ja.

  Donika Gervalla-Schwarz ka përcjellë edhe mesazhet e liderit kroat për mbështetjen e rrugës evropiane të Kosovës. Ajo theksoi se Kroacia do të vazhdojë të ofrojë mbështetje të fuqishme për Kosovën në rrugën e integrimeve euroatlantike dhe të mbështesë forcimin e shtetit të Kosovës në çdo aspekt. Me atë rast realizuam një intervistë për revistën Iliria.

Iliria: Jeni takuar me ministrin e Jashtëm dhe Evropian, Grliq Radman?

Gërvalla-Schwarz: Po, z. Gordan Grlić Radman tregoi me një mirëseardhje të ngrohtë se Kroacia dhe Kosova kanë qenë vende mike dhe partnere prej kohësh, gjë që reflektohet edhe në shkëmbimin intensiv të vizitave dypalëshe. Ai theksoi se Kroacia e mbështet fuqishëm anëtarësimin e Kosovës në të gjitha organizatat ndërkombëtare, përfshirë Këshillin e Evropës dhe Bashkimin Evropian, dhe se, si gjithmonë, është e gatshme të ndihmojë me njohuritë dhe përvojën e saj në proceset e nevojshme reformuese.

Iliria: Kosova dhe Kroacia kanë një histori të gjatë miqësie…!

Gërvalla-Schwar: Kroacia nuk është vetëm mike strategjike e Kosovës, ajo është e afërt në çdo aspekt, kjo miqësi ka ekzistuar me dekada nëpër sisteme të ndryshme dhe është theksuar veçanërisht gjatë luftës për pavarësi të të dyja vendeve. Pjesëmarrja e një numri të madh të shqiptarëve në krijimin dhe mbrojtjen e Kroacisë së pavarur në vitin 1990 është treguesi më i mirë, si dhe përkushtimi i vazhdueshëm i Kroacisë për Kosovën e pavarur. Mbështetja është e ndërsjellë, Kroacia e ndihmon Kosovën në rrugën euroatlantike, i jep mbështetje të plotë Qeverisë së Kosovës drejt Këshillit të Evropës dhe Bashkimit Evropian. Ai e ndihmon Kosovën me njohuri dhe përvojë në proceset reformuese. Kosova është treguar një partner i besueshëm me qëndrimin e saj pro-evropian në politikën e jashtme dhe ne presim që liberalizimi i vizave të ndodhë së shpejti.

Diskutuam gjithashtu  per rëndësinë e përmirësimit të pozitës së pakicës kroate në Kosovë, diasporës më të vjetër kroate, e cila këtë vit shënon 720 vjetorin e ardhjes së parë të popullit të Janjës në Kosovë.

Iliria: Për vizat flitet me vite, por kosovarët ende nuk kanë viza. Pse?

Gërvalla-Schwar:  Kosova ka bërë përpjekje të konsiderueshme për të përmirësuar menaxhimin e sigurisë dhe migracionit dhe përafrimin e politikës së vizave me politikën e vizave të BE-së.

Sllovakia ka riaktivizuar procesin e vizave dhe e ka kthyer në fillim, pra deri në publikimin e datës së vendimit dhe hyrjes pa viza dhe zbatimit të ligjit që hyn në fuqi më 1 janar 2024. Tani presim një tjetër Vendimi i ministrit të BE-së, i cili është një vendim teknik formal në mënyrë që ne të presim 1 janar 2024 pa viza.

ILIRIA: Ju folët edhe me kryeministrin kroat z. Andrej Plenkoviq?

Gërvalla-Schwar : Takimet ndërmjet Kosovës dhe Kroacisë janë gjithmonë të ngrohta dhe shumë miqësore, nikoqirët kroatë i japin Kosovës mbështetje të fortë dhe të parezervë në rrugën e integrimeve euroatlantike, duke garantuar se Kroacia gjithmonë do të mbështesë ngritjen dhe forcimin e shtetit të Kosovës. Ajo që është shumë e rëndësishme për ne.

Iliria: Republika e Kroacisë është anëtare e Bashkimit Evropian dhe NATO-s, por edhe një mike tradicionale e Kosovës i jep mbështetje të plotë?

Gërvalla-Schwar: Fakti është se Kroacia, në radhë të parë si një mike e madhe dhe natyrisht një anëtare e BE-së dhe NATO-s, e mbështet pa rezerva Kosovën në rrugën e integrimeve euroatlantike dhe anëtarësimeve të reja ndërkombëtare. Kosova është e përkushtuar për paqen dhe stabilitetin rajonal dhe promovon fqinjësi të mirë me të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor, duke përfshirë normalizimin e marrëdhënieve me Serbinë. Po thellojmë marrëdhëniet bilaterale me Republikën e Kroacisë në shumë fusha me interes të përbashkët, që është prioritet i Qeverisë së Kosovës.

Ne folëm edhe për lidhjen mes dy vendeve tona që forcon komunitetet tona. Shqiptarët në Kroaci përfaqësojnë një komunitet të fortë, të integruar dhe kontribuojnë në të gjitha fushat e shoqërisë kroate, duke u bërë një urë solide ndërmjet Kosovës dhe Kroacisë.

Iliria: Në çfarë niveli janë bashkëpunimi ekonomik dhe investimet kroate në Kosovë?

Gërvalla-Schwarz: Ka potencial të madh për zhvillim ekonomik dhe këmbimi total në 11 muajt e parë të vitit 2022 është mbi 23 për qind më i lartë se në periudhën paraprake. Kosova mirëpret investimet kroate dhe ka një ofertë dhe klimë të mirë për investime në shumë sektorë. E falënderova kryeministrin Plenkoviq për mbështetjen e tij personale në Forumin e suksesshëm Ekonomik ndërmjet Kosovës dhe Kroacisë, i cili u mbajt në Prishtinë. Në fund të vizitës sime në Kroaci, bisedova me kryetarin e Kuvendit, Gordan Jandrokoviq, për situatën politike dhe të arriturat e Kosovës në rrugën drejt BE-së, ku shprehu respekt të lartë për të arriturat e Qeverisë së Kosovës.

Iliria: Ju priti presidenti kroat Zoran Milanoviç?

Gërvalla-Schwarz: Në këtë takim u diskutua për rëndësinë e bashkëpunimit në planin politik, ekonomik dhe kulturor ndërmjet Kroacisë dhe Kosovës. Për marrëdhëniet dypalëshe të dy vendeve, për marrëdhëniet e ngushta ndërmjet Kroacisë dhe Kosovës, situatën gjeopolitike në rajon dhe Evropë. Sidomos për pozitën e Kosovës në arenën ndërkombëtare, për dialogun në Bruksel dhe sfidat në rajon. Sa i përket dialogut në Bruksel, theksuam rëndësinë e progresit në procesin e gjetjes së një zgjidhjeje të përhershme për bashkëpunimin rajonal.

  Z. Milanoviq shprehu simpati të hapur për Kosovën dhe deklaroi se Kosova ka mbështetjen e fortë të Kroacisë dhe se pret që të gjithë anëtarët e Bashkimit Evropian ta njohin pavarësinë e Kosovës, në veçanti ai tha se Kroacia e mbështet fuqishëm afirmimin ndërkombëtar të pavarësisë së Kosovës.

ILIRIA: Folët edhe për normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë? E keni diskutuar edhe deklaratën e tij “se Kosova i është vjedhur Serbisë”?

Gërvalla-Schwartz: Është një çështje flakt dhe primare e e marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, anëtarësimit të Kosovës në Kombet e Bashkuara dhe organizatave të tjera ndërkombëtare dhe perspektivave euroatlantike të Kosovës. Milanoviq ka mbështetur të gjitha negociatat dhe normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë dhe pret stabilitet në Evropën Juglindore dhe në Bashkimin Evropian. Ai përsëriti se Kosova mund të llogarisë në mbështetjen solide nga Kroacia. Sidomos në afirmimin ndërkombëtar të pavarësisë së Kosovës dhe perspektivës së saj euroatlantike. Pra, nuk ka pas  vend për asnjë diskutim për mbështetjen e tij ndryshe.

Iliria: Qëndrimi i Kosovës është që Republika e Kosovës dhe Serbia ta njohin njëra-tjetrën?

Gervalla-Schwarz: Kosova i plotëson të gjitha kushtet, por ne nuk mund ta lejojmë Serbinë të krijojë shoqata serbe, dhe këtu lind mosmarrëveshja në negociata. Pas njohjes reciproke, stabiliteti dhe bashkëpunimi do të shfaqej në rajon dhe në Ballkan. Por, për fat të keq, Serbia thjesht nuk dëshiron ta njohë Kosovën, kushtëzon dhe vështirëson dialogun.

Iliria: Po Komunitetet e komunave serbe?

Gervalla-Schwarz: Srbia thjesht nuk dëshiron të normalizojë marrëdhëniet. Serbia në vend që të merret me zbatimin e çështjeve teknike, dy shteteve, kartave të identitetit dhe targave, vazhdimisht po e vështirëson qasjen në aspektin politik dhe ekonomik. Megjithatë, ne jemi të vetëdijshëm se Kosova nuk është e vetmja me të cilën Serbia ka probleme. Ajo nuk sheh asnjë vend fqinj në rajon si të pavarur, duke filluar nga Bosnja dhe Hercegovina, Maqedonia e Veriut dhe Mali i Zi. Ai beson se këto vende nuk janë të pavarura dhe se duhet të vihen sërish nën krahun e tij. Kjo nuk është sekret, është thjesht strategjia e tyre kombëtare. Nuk do ta presim më Vuçiqin, duhet ta zgjidhim çështjen e Kosovës, përndryshe nëse negociatat do t’i kalojnë gjeneratave të reja, do të krijojnë një Vuçiq të ri dhe nuk do të gjendet kurrë zgjidhje. Prandaj Kosova, së bashku me aleatët e saj perëndimorë, vendosën që nëse nuk ka njohje, do të vazhdojë më vete. Procesi i BE-së është shumë i ngadaltë dhe ne nuk e dimë rezultatin, por Kosova po punon për t’u bërë pjesë e NATO-s

Iliria: Disa vende të BE-së dhe anëtarë të NATO-s nuk e njohën Kosovën?

Gervalla-Schwarz: Jemi të vetëdijshëm se pesë anëtarë të BE-së dhe NATO-s nuk e kanë njohur Kosovën. Rumania, Spanja, Greqia, Qipro dhe Sllovakia,. Ne jemi në dialog me këto vende dhe po kërkojmë një zgjidhje që të mund të ecin drejt integrimit evropian. Para së gjithash përmes dialogut, me Serbinë, por edhe me të. Por qëndrimi i vendeve që nuk na njohën nuk është aspak optimist… Mendojmë se e njohim mjaft mirë Serbinë, por nuk është kështu, ajo po përmbush ëndrrën e saj shekullore, aspiratat dhe befasitë e vazhdueshme. Ne jetuam së bashku dhe patëm një përvojë të keqe që përfundoi me persekutimin e  një milion shqiptarëve nga Kosova dhe mijëra viktimave gjatë agresionit në Kosovë në vitin 1999, por edhe përmes sistemeve të mëparshme.

Prandaj është një iluzion se Serbia është një vend paqësor, ajo mbështet hapur Putinin, i cili sulmoi Ukrainën dhe ne jemi dëshmitarë të vuajtjeve të popullit ukrainas dhe shqetësimit të të gjithë evropianëve. Ne mendojmë se BE-ja është shumë e butë ndaj Serbisë. Dhe elita politike e Serbisë e shfrytëzon…!

Iliria: Në normalizimin e marrëdhënieve Serbi-Kosovë, Serbia nuk është e qartë se është e gatshme të pranojë propozimin franko-gjerman?

Gervalla-Schwarz: Ai propozim është baza për bisedime të mëtejshme për normalizimin e marrëdhënieve me Serbinë dhe Kosovën. Propozimi gjermano-francez për zgjidhjen e problemit të Kosovës nuk u miratua nga Beogradi.

Iliria: Serbia nuk dëshiron ta pranojë statusin real të Kosovës?

Gervalla-Schwarz: Serbia nuk dëshiron të heqë dorë nga sovraniteti i saj mbi Kosovën në këmbim të një procesi më të shpejtë të integrimit evropian dhe të ndihmës ekonomike që u është premtuar. Por, presidenti serb Aleksandar Vuçiq nuk e ka pranuar anëtarësimin e Kosovës në Kombet e Bashkuara pa kundërshtimin e Serbisë, duke thënë se kjo është në kundërshtim me Kushtetutën e Serbisë.

Iliria: Një qëndrim i tillë vjen nga Alsace në Francë Nga viti 2021 emri zyrtar i Alsace është “Collectivité européenne d’Alsace”?

Gervalla-Schwarz: Kolektivi evropian i Alsas është mishërimi i vlerave moderne të këtij komuniteti, i cili ka qenë shkaku i konfliktit midis Gjermanisë dhe Francës për shekuj. Megjithatë, në politikën dhe median serbe, emri Zajednica Srpskih Općina, shkurtuar ZSO, përdoret qëllimisht.

Nëse analizoni marrëveshjen e vitit 2013, si dhe parimet e vitit 2015, mund të shihni emrin zyrtar ‘Asociacioni/Bashkësia e komunave me shumicë serbe’. Përcaktimi ‘Komuna serbe’ nuk është ekuivalente me ‘komuna me shumicë serbe’. Pra, kryeministri ynë Kurti ka të drejtë kur thotë se ligjërisht nuk ka komuna serbe, shqiptare, turke, boshnjake, malazeze apo rome në Kosovë”.

Iliria: Në propozimin franko-gjerman a ka akses të barabartë për të dyja palët?

Gervalla-Schwarz: Aktualisht, një ekip i madh ekspertësh po punon për zbatimin e marrëveshjes së arritur në Bruksel. Ndërmjetësi i Bashkimit Evropian, Miroslav Lajçak, prezantoi ndryshimet dhe pret zbatimin e marrëveshjes. Kosova do të vazhdojë me punën e saj dhe nga Serbia kërkohet që të mos ndërhyjë në anëtarësimin e Kosovës në organizatat ndërkombëtare. Veçanërisht përmendet respektimi i integritetit territorial, paprekshmëria e kufijve, njohja e simboleve shtetërore dhe aranzhimi i veçantë për komunitetin serb në Kosovë.

Iliria: Ne ket dokument a përmendet  njohja reciproke?

  Gervalla-Schwarz: Dokumenti thekson mbështetjen e të dyja palëve në procesin e integrimit evropian. Gjykata Kushtetuese e Kosovës nuk e ka ndaluar apo kontestuar emrin zyrtar ‘Bashkësia e Komunave Serbe’. Gjykata vetëm theksoi se struktura organizative e Asociacionit /Bashkësisë duhet të reflektojë dhe respektojë parimin kushtetues të diversitetit etnik të komuniteteve që jetojnë në këto komuna”.

Iliria: Vuçiq ende nuk e njeh Kosovën dhe kërkon zgjidhje?

Gervalla-Schwarz: Vuçiq vazhdon të përsërisë se Asociacioni i Komunave Serbe në Kosovë duhet të krijohet dhe se ky është një parakusht që përfaqësuesit serbë të kthehen në institucionet e Kosovës që ata u larguan në mënyrë arbitrare në dhjetor 2022 kur Serbia i riregjistroi targat në Serbi për Qytetet e Kosovës në të cilat Prishtina ka të drejtë të vendosë shenjat e Republikës së Kosovës (RKS).

Iliria: Lajçak mbështet marrëveshjen për bashkimin e komunave me shumicë serbe, sipas Marrëveshjes së Brukselit të vitit 2013.

Gervalla-Schwarz: Lajçak është i njëjti besim i BE-së, SHBA-së, Francës, Gjermanisë dhe Italisë se plani evropian për Kosovën, i njohur edhe si plani Macron-Scholz, të cilin e diskutuan me Vuçiqin, është mënyra më e mirë për normalizimin e marrëdhënieve të Serbisë dhe Kosovës dhe për integrimin evropian të rajonit”. BE-ja vazhdon planin e saj pa vonesë. Kosova nuk do të lejojë krijimin e një Republika Srpska tjetër, e shohim se çfarë po ndodh në Bosnje dhe Hercegovinë. Po e fokusojmë Kosovën në marrëveshjen përfundimtare që do të rezultojë, siç i kanë thënë presidenti amerikan Biden dhe kancelarja Scholz Vuçiq, vetëm në njohjen reciproke të Kosovës dhe Serbisë.

Iliria: A jeni të kënaqur me pozicionin ndërkombëtar të Kosovës?

Gervalla-Schwarz: Serbia po bën gjithçka për të tërhequr njohjen e Kosovës si shtet, hyrjen në Kombet e Bashkuara, të gjithë e dinë atë lloj propagande nga Beogradi, por për fat të mirë të OKB-së, ne e dimë se anëtarësimi i Kosovës nuk varet vetëm nga Serbia.

Iliria: Pavarësisht gjithçkaje, Qeveria e Kosovës ruan sigurinë në veri të Kosovës?

Gervalla-Schwarz: Qeveria e Kosovës është stabile dhe ka siguruar sigurinë në pjesën veriore të Kosovës, arrin të zgjidhë problemet ndaj strukturave kriminale që tentojnë të frikësojnë qytetarët serbë, shqiptarë dhe të tjerë të Kosovës që jetojnë në atë pjesë të vendit.

Iliria: A ka mundësi që ky mision të dështojë?

Gervalla-Schwarz: Qeveria e Kosovës dhe populli shqiptar nuk reagon ndaj provokimeve të nacionalistëve serbë të cilët përpiqen të provokojnë konflikte në mënyra të ndryshme. Por nëse kjo vazhdon për fat të keq, Evropa mund të shkojë në luftë. Nxitësit dhe ata që kërcënojnë me luftë duhet të ndalen, nëse nuk ndalet kam frikë se do të jetë vonë.

Iliria: Çfarë prisni nga Bashkimi Evropian dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës?

Gervalla-Schwarz: Bashkimi Evropian dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës duan që dialogu ndërmjet Kosovës dhe Serbisë të ketë sukses dhe nuk do të lejojnë dështim në normalizimin e marrëdhënieve. Nuk po heqim dorë nga Kosova e pavarur, e cila u njoh nga 22 shtete evropiane nga 27 BE. Ne ende po kërkojmë njohjen e Kosovës së pavarur nga anëtarët e BE-së dhe NATO-s që ende nuk na kanë njohur. Presim që disa nga 5 vendet të na njohin; Rumania, Greqia, Spanja… dhe kjo do të ndikonte që Serbia ta njohë Kosovën.

Iliria: Serbia ka frikë nga krijimi i Shqipërisë së madhe?

Gërvalla-Schwar: Ajo ka frikë nga gjithçka për të realizuar planet e saj në dëm të Kosovës. Kosovë-Shqipëri janë dy shtete të pavarura, janë afër dhe po udhëtojnë së bashku drejt BE-së. Ka ende idealistë për bashkimin e Shqipërisë dhe Kosovës, por ne vazhdojmë të ndërtojmë dy shtete të pavarura pavarësisht se jemi të së njëjtës kombësi dhe gjuhë, 95 për qind e banorëve të Kosovës flasin gjuhën shqipe dhe është gjithashtu urë lidhëse për marrëdhëniet me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, që janë fqinjët tanë të parë dhe ku jetojnë shqiptarët.

 Gërvalla-Schwar: Republika e Kosovës ndodhet aty ku është me të gjithë kufijtë, popullin dhe së bashku me Shqipërinë aspirojnë për Bashkimin Evropian dhe si dy shtete pa kufij drejt integrimeve evropiane për të dyja vendet. Bashkëpunimi mes këtyre dy vendeve vazhdon në të gjitha drejtimet dhe me të gjitha institucionet.

Iliria: A po ndryshon diçka në rrugën drejt integrimit evropian të të dy vendeve?

Gërvalla-Schwar: Është e nevojshme të thellohet bashkëpunimi në të gjitha sferat dhe të shkëmbehen përvojat e dy vendeve tona, si në aspektin e integrimit evropian, por edhe në unifikimin e politikave ndaj diasporës shqiptare, të cilat nuk i ndajmë. Marrëdhëniet ndërmjet Kosovës dhe Shqipërisë nuk kanë vetëm karakter partneriteti, por janë edhe historike dhe kombëtare. Ne po zgjerojmë marrëdhëniet me projekte të përbashkëta në të gjitha fushat, të cilat rrjedhin nga takimet dhe marrëveshjet e vazhdueshme mes dy qeverive tona.

Iliria: A është vendimi përfundimtar i Këshillit të Bashkimit Evropian për t’i dhënë përfundimisht dritën jeshile Kosovës për udhëtimin pa viza që ka pritur me vite?

Gërvalla-Schwar: Kosova ka bërë progres të dukshëm në të gjitha segmentet e planit për liberalizimin e vizave. Në bazë të këtij vlerësimi, Komisioni propozoi heqjen e vizave për mbajtësit e pasaportave të lëshuara nga Kosova. Përjashtimi nga detyrimi për të pasur vizë siguron që i gjithë rajoni i Ballkanit Perëndimor të zbatojë të njëjtin regjim vizash.

  Iliria: Këshilli miratoi qëndrim për lëvizjen pa viza për poseduesit e pasaportave të Kosovës?

Gërvalla-Schwar: Sipas rregullave të reja të pasaportës së Kosovës, do të mund të udhëtohet në BE pa vizë për një qëndrim prej 90 ditësh në çdo periudhë 180 ditore. Ky përjashtim nga viza do të zbatohet nga data e fillimit të Sistemit Evropian të Informacionit dhe Autorizimit të Udhëtimit (ETIAS) ose nga 1 janari 2024, cilado qoftë më herët. Rregullat duhet të miratohen nga Parlamenti Evropian, pas së cilës ato mund të nënshkruhen dhe publikohen.

Ilira: Çfarë mendoni për rrolin  e diasporës, a ka  ndryshuar qëndrimi i saj tani?

Gërvalla-Schwar: Migracioni kosovar dhe diaspora janë të dy shumë të përkushtuar ndaj Kosovës dhe shumë mirë të organizuar në sferën e tyre, kështu që kontributi i tyre është i pazëvendësueshëm në krijimin e Kosovës së pavarur. Mendoj se diaspora ka bërë shumë për Kosovën dhe nuk duhet të japë më shumë. Tashmë institucionet e Kosovës do të ndërtojnë mekanizma që diaspora të kanalizohet në formë të investimeve për të prodhuar dhe siguruar familjet emigrante që të kalojnë zinxhirin e bashkëpunimit në të gjitha nivelet dhe në këtë mënyrë të forcojnë bashkëpunimin dhe rrjetëzimin shkencor ekonomik, ekonomik, veçanërisht të stafit të ri.

Duhet të evidentohen sfidat dhe mundësitë e kthimit të diasporës shkencore në vendlindje, si dhe mundësitë e bashkëpunimit ndërmjet shkencëtarëve bashkatdhetarë në vend dhe diasporë, veçanërisht në punë kërkimore dhe shkencore.

Iliria: Sa e përkushtuar është Ministria e Diasporës për zhvillimin e programeve?

Gërvalla-Schwar: Ministria  diaspore mbështet projekte dhe iniciativa që mundësojnë pjesëmarrje dhe komunikim të dyanshëm dhe gjithëpërfshirës me bashkatdhetarët, ekspertët dhe akademikët nga diaspora dhe vendet e origjinës. Kështu që falënderoj të gjithë në diasporën shqiptare dhe veçanërisht shqiptarët në Kroaci që kontribuan ndjeshëm në krijimin e Kosovës së pavarur. Ju falënderoj gjithashtu si kryetare e Shoqatës së Grave Shqiptare të Kroacisë Mbretresha  Teuta dhe veçanërisht si redaktore e revistës Iliria  për punën e gjatë dhe shumë serioze kërkimore në informimin e publikut që kontribuon në integrimin e kulturës dhe traditave të popullit shqiptar në Kroaci dhe në botë. Me revistën tuaj Iliria  shpalosni pamjet, historinë dhe potencialin tonë artistik të Kosovës në skenën ndërkombëtare, më e rëndësishmja, promovoni kulturën dhe identitetin e Kosovës jashtë vendit, që është synimi kryesor i Ministrisë së Diasporës dhe Republikës së Kosovës për të forcuar lidhjet mes  atdhetarve artistëve të rinj nga Kosova, diaspora dhe ata në vendet pritëse. Faleminderit, më befasuat  këndshëm me revisten Iliria


        

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here