SHTETI KROATE FORCON MBROJTJEN E GRAVE:

0
135

Të drejtat e njeriut

SHTETI KROATE FORCON MBROJTJEN E GRAVE:

Vrasja e gruas bëhet vepër penale, rriten edhe dënimet për përdhunimin


Hina

Për shkak të mbrojtjes më të madhe të grave dhe fëmijëve nga dhuna, janë duke u ndryshuar disa ligje kyçe që duhet të hyjnë në fuqi në fillim të vitit 2024, njoftoi të mërkurën kryeministri Andrej Plenkoviç.
Andrej Plenkoviq

Burimi: Patrik Macek/PIXSELL/PIXSELL

Masat e reja për luftimin e dhunës ndaj grave dhe mbrojtjen e të drejtave të fëmijëve sjellin një vepër të re penale – vrasje e rëndë e një femre, ndër të rejat janë paraburgimi për shkelje të masave paraprake, informimi i viktimës për lirimin e dhunuesit dhe shtimi. dënimi për përdhunim.

Bëhet fjalë për ndryshime në disa ligje që forcojnë të drejtat e viktimave – Kodit Penal, Ligjit të Procedurës Penale, Ligjit për Mbrojtjen nga Dhuna në Familje, Ligjit për Gjykatat dhe Ligjit për Familjen.
Raundi i tretë i masave për të luftuar dhunën ndaj grave

“Ky është raundi ynë i tretë i masave për të luftuar dhunën ndaj grave, me të cilin po prezantojmë ndryshimet më të gjera dhe ndoshta më domethënëse deri më sot”, tha kryeministri Andrej Plenkoviç të mërkurën gjatë prezantimit të masave në një takim me përfaqësuesit. të institucioneve, shoqatave dhe iniciativave që merren me këto çështje.

Masat e propozuara janë një konfirmim i asaj që ne vazhdojmë të përsërisim – vullneti politik për të luftuar dhunën ndaj grave ekziston, shtoi ai.

“Është e padiskutueshme, konstante, etike, është sistemi ynë i vlerave”, tha ai.
“Një nga fenomenet që po gërryen shoqërinë kroate”

Plenkoviq u tha përfaqësuesve se Qeveria i dëgjon dhe i dëgjon në proces dhe se masat e paraqitura të mërkurën janë rezultat i bashkëpunimit të tyre.

“Kur bëhet fjalë për dhunën ndaj grave, ne jemi gjithmonë të qartë dhe të vendosur në dënimin tonë të dhunës, por kjo nuk mjafton, është e nevojshme që nëpërmjet politikave tona të ndryshojmë së bashku përmasat e këtij fenomeni, që është një nga ato. që po gërryen shoqërinë kroate,” vuri në dukje ai.

Edhe pse kanë bërë përparime të mëdha që nga fillimi i mandatit, shtoi ai, janë të vetëdijshëm se nuk mjafton.
‘Raste shumë të shpeshta të dhunës brutale dhe vrasjeve në shoqërinë tonë’

“Ne duam të shkojmë më tej, veçanërisht pasi që ka shumë shembuj të dhunës brutale dhe vrasjeve në shoqërinë tonë dhe, si rregull, është gjithmonë një grua”, tha Plenković.

Kryeministri prezantoi gjithashtu disa nga elementët më të rëndësishëm që zgjerojnë dhe forcojnë të drejtat e viktimave.
Të drejta më të mëdha të viktimave të dhunës

Kur bëhet fjalë për legjislacionin penal, vihet e drejta e viktimës për të ankimuar vendimin e masës së sigurimit, ndërsa në rast të shkeljes së masës së sigurimit gjykata do të duhet të marrë vendim për zëvendësimin e masës së sigurimit me masën e paraburgimit brenda datës 24. orë.

Policisë i jepet kompetenca për të arrestuar dhunuesin kur dyshohet se është shkelur masa.

Viktimat e veprave penale kundër lirive seksuale do të duhet të merren në pyetje me mjete audiovizive.

Vepra penale e ngacmimit seksual fshihet nga Ligji për mbrojtjen nga dhuna në familje dhe kalon në sferën e përgjegjësisë penale.
Rritja e gjobave

Për shkelje të masave mbrojtëse nga Ligji për Mbrojtjen nga Dhuna në Familje, mund të shqiptohet vetëm dënim me burg.

Dënimi për veprën penale të përdhunimit rritet për formën bazë – tre deri në tetë vjet burg, në vend të një deri në pesë, dhe për formën e kualifikuar nga pesë deri në 12 vjet burg, në vend të 3 deri në 10 vjet tani.

Heqja e parashkrimit të ndjekjes penale për të gjitha krimet e rënda të abuzimit seksual dhe shfrytëzimit të fëmijës.

Sjellja ndërhyrëse dhe ngacmimi seksual tani do të konsiderohen vepra penale që nuk ishin domosdoshmërisht afatgjata.

“Kemi vendosur të dërgojmë një mesazh të qartë dhe të qartë për të gjitha shtresat e shoqërisë se vrasja e një gruaje, për shkak se ajo është grua, është e papranueshme. Prandaj, po prezantojmë një krim të veçantë – vrasjen e rëndë të gruas, e cila do të jetë dënohet me burgim nga të paktën dhjetë vjet deri në burgim afatgjatë”, tha ai.

Ai shtoi se një mesazh i tillë duhet të vijë edhe përmes sistemit gjyqësor, duke përfshirë shqiptimin e dënimeve dhe sanksioneve më të rrepta për autorët e dhunës ndaj grave, të cilat tashmë janë në dispozicion të gjyqtarëve.
Specializimi i gjyqtarëve për të punuar në rastet e dhunës në familje

Ndryshimet në Ligjin për Gjykatat po shkojnë në këtë drejtim, duke futur specializimin e gjyqtarëve për të punuar në rastet e dhunës në familje dhe ndaj grave dhe vetëm ata gjyqtarë që marrin trajnime të rregullta profesionale për problemin e dhunës do të mund të punojnë. këto raste.

Kur bëhet fjalë për ndryshimet në Ligjin për Familjen, të drejtat dhe interesat e fëmijëve që janë viktima të dhunës në familje mbrohen gjithashtu, dhe këtu përfshihen fëmijët të cilët janë të ekspozuar ndaj dhunës nga një prind i dhunshëm.

Ligji heq detyrimin për të ndërmjetësuar kur ka pretendim ose dijeni për ekzistencën e dhunës në familje.

Gjatë marrjes së vendimit për kujdesin prindëror, parashikohet që gjykata të ketë parasysh edhe pretendimet për dhunë.

Gjithashtu u dërgua një udhëzim për ekspertët e sistemit të mirëqenies sociale që të mos përdorin termin “Tjetërsimi i fëmijëve”, dhe që nënat që i referohen dhunës të mos konsiderohen si prindër jo bashkëpunuese dhe të paaftë.
Shteti do të paguajë masën e alimentacionit për fëmijët, prindërit e të cilëve nuk përmbushin detyrimet

Në mënyrë që të m

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here