Maskë e cila paralajmëron viruse dhe koronavirusin nese janë të pranishme në ajër

Nga: katrina rožič

Yin Fang, një shkencëtar materialesh në Universitetin e Shangait Tongji, dhe kolegët e tij prezantuan shpikjen e tyre në revistën Matter. Shpikësit e tyre pohuan se maska ​​e tyre shumë e ndjeshme mund të zbulojë praninë e patogjenëve si gripi dhe koronavirusi në ajër dhe të paralajmërojë përdoruesit për këtë nëpërmjet telefonave të tyre celular brenda 10 minutave.

Hulumtimet kanë treguar se SARS-COV2 mund të qëndrojë pezull në ajër për orë të tëra. Ekspertët e shëndetit kanë inkurajuar njerëzit të mbajnë maska ​​​​për fytyrën për të zvogëluar rrezikun e kontraktimit të sëmundjes dhe përhapjes së saj. Tani, shkencëtarët kanë krijuar një maskë për fytyrën që mund t’ju paralajmërojë nëse viruse të tilla ngjitëse janë të pranishme në ajrin përreth, sipas The Helthsite.

Si funksionon maska ​​e re e fytyrës

Siç përshkruhet nga shkencëtarët, maska ​​e fytyrës përbëhet nga një sensor i vogël që është projektuar me tre lloje aptamerësh (molekula sintetike) që mund të identifikojnë proteinat sipërfaqësore në SARS-CoV-2, H5N1 dhe H1N1. Kur këta aptamera lidhen me proteinat e synuara në ajër, një transistor shumë i ndjeshëm me porta joni dërgon sinjalin dhe paralajmëron përdoruesit përmes telefonave të tyre.

Maska inovative mund të zbulojë edhe nivele gjurmë të viruseve në ajër brenda 10 minutave, thanë ata.

Fang tha se maska ​​mund të zbulojë deri në 0.3 mikrolitra lëng që përmban proteina virale, shumë më pak se vëllimi i lëngut të prodhuar nga teshtitja, kollitja ose të folurit.

Më maska ​​mund të funksionojë “vërtetë mirë” në hapësira me ajrim të dobët, si ashensorët apo dhomat e mbyllura, ku rreziku i kontraktimit të viruseve është i lartë. Gjithashtu, dizajni i sensorit mund të përditësohet lehtësisht për të zbuluar çdo virus të frymëmarrjes që shfaqet në të ardhmen.

Më pas, ekipi shpreson të optimizojë dizajnin e polimerëve dhe transistorëve për të rritur më tej ndjeshmërinë e sensorit në mënyrë që të mund të zbulojë viruset edhe më shpejt.

Screenshot_10
Screenshot_7
Screenshot_8
Screenshot_9
Screenshot_11
Screenshot_12
Screenshot_13
Screenshot_14
Screenshot_15
Screenshot_16
Screenshot_17
Screenshot_18
Screenshot_19
Screenshot_20
Screenshot_22
Screenshot_23
Screenshot_9
previous arrow
next arrow