DITA HISTORIKE: MË NË FUND JANË HEQUR VIZAT PËR KOSOVARËT PËR TË HYRNË BE..!

02.01.2024.

Të hënën, më 1 janar 2024, kosovarët në fund përshëndetën heqjen e regjimit të vizave dhe festuan me shumë gëzim lirinë e lëvizjes jashtë vendit të tyre.

Qytetarët e Kosovës e kanë përjetuar ditën e parë të janarit si një “ditë historike”, sepse pas një kohe të gjatë Republika e Kosovës iu afrua Bashkimit Europian, por me një psherëtimë  ndaj Brukselit shprehën zemërimin e tyre për atë afatgjatë, vonesa dhe pritje për heqjen e regjimit të vizave për kosovarët.

  Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani, duke i uruar qytetarët për liberalizimin e vizave, tha se viti 2024 fillon me “lirinë e lëvizjes që i është mohuar shumë gjatë dhe padrejtësisht”.

Ajo ka theksuar në Facebook se “populli i Kosovës me përkushtim të palëkundur ka dëshmuar se nuk po heq dorë nga vendi që i takon në familjen evropiane”.

“Një vit që fillon me mbarësi, një vit që fillon me lirinë e lëvizjes, lirinë që na është mohuar për një kohë të gjatë dhe padrejtësisht. Por, si gjithmonë, me përkushtim të palëkundur, populli i Kosovës ka dëshmuar se nuk heq dorë kurrë. vendin e merituar në familjen evropiane Gëzuar liberalizimin e vizave të Kosovës”, ka shkruar Osmani.

 Poashtu kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, ka deklaruar se qytetarëve me vite u është hequr e drejta për të lëvizur pa viza në zonën Shengen.

“Prandaj, Viti i Ri 2024 nuk ka mënyrë më të mirë për të filluar sesa zgjerimi i të drejtave dhe mundësive të qytetarëve tanë. Kemi pritur shumë, na janë mohuar shumë mundësi. Kjo është një ditë e rëndësishme, një padrejtësi e madhe eliminohet. dhe fitohet një e drejtë e rëndësishme, e drejta për të udhëtuar pa viza në zonën Shengen”, tha Kurti.

Presidenti dhe kryeministri i Shqipërisë Bajram Begaj dhe Edi Rama iu bashkuan festës për liberalizimin e vizave, të cilët uruan Kosovën për liberalizimin e vizave dhe vlerësuan se ishte një arritje e merituar por e vonuar.

“I përgëzoj qytetarët e Kosovës, të cilët nga sot udhëtojnë pa viza në Evropë! Kjo është një arritje e merituar, por e vonuar. Shpresoj që ky hap të përshpejtojë të gjithë procesin e anëtarësimit të Kosovës në BE dhe organizata të tjera ndërkombëtare”, ka shkruar Begaj në Facebook.

Në mesazhin e urimit, kryeministri Rama thekson se viti 2024 fillon në mënyrë të favorshme për Kosovën, “me lirinë e shumëpritur të lëvizjes në Bashkimin Evropian. Gëzuar Kosovë, gëzim, shëndet dhe gjithçka që urojnë zemrat e shqiptarëve dhe shqiptarëve të Kosovës. për ty”, ka shkruar ai.

Dhe së fundi, pas një pritjeje të gjatë, kosovarët nuk janë më të burgosur, tashmë të gjithë mund të udhëtojnë në vendet e zonës Shengen pa viza për një periudhë prej 90 ditësh në një periudhë prej 180 ditësh.

Në Prishtinë, ky vendim u interpretua si një hap tjetër drejt njohjes së shtetit të Kosovës, i cili po përpiqet të anëtarësohet në Bashkimin Evropian që nga viti 2008, megjithëse Qiproja, Greqia, Rumania, Spanja dhe Sllovakia ende nuk e kanë njohur Kosovën.

Shteti i Kosovës është i fundit nga vendet e Ballkanit Perëndimor që lejohet të udhëtojë pa viza, edhe pse ka gati 2 milionë banorë. Kosovarët ndiheshin të lënë pas dore me vite, prisnin me durim, por për çdo udhëtim jashtë Kosovës u duhej të kërkonin dhe paguanin 300 euro për viza për çdo udhëtim jashtë Kosovës. Tani ata shpresojnë se Kosova do të përmirësohet në të gjitha aspektet.

Kosovarët pas lajmit thonë se kjo është një ndjenjë e mrekullueshme lirie dhe se për ta heqja e regjimit të vizave është një lehtësim i madh, ata mund të vizitojnë të afërmit e tyre në Evropë dhe të kërkojnë punë. Udhëtimi pa viza është më shumë për vizita turistike dhe liberalizimi i vizave nuk do të thotë leje pune apo përfitime të tjera.

Që nga viti 2018, Komisioni Evropian disa herë ka konfirmuar se Kosova i ka plotësuar të gjitha kushtet për liberalizimin e vizave, por disa vende kanë shprehur rezerva të vazhdueshme.

Njoftimi se ka hyrë në fuqi heqja e shumëpritur e vizave për kosovarët që hyjnë në Bashkimin Evropian, e ka publikuar agjencia France Presse.

Screenshot_10
Screenshot_7
Screenshot_8
Screenshot_9
Screenshot_11
Screenshot_12
Screenshot_13
Screenshot_14
Screenshot_15
Screenshot_16
Screenshot_17
Screenshot_18
Screenshot_19
Screenshot_20
Screenshot_22
Screenshot_23
Screenshot_9
previous arrow
next arrow